piątek, 21 października 2016

Ciasto z jabłkami

Szybki i prosty przepis na ciasto z jabłkami, które wyśmienicie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub bitą śmietaną.


Składniki:
  1. 125 g mąki pszennej
  2. 125 g cukru
  3. 125 g miękkiego masła
  4. 2 - 3 jabłka, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. cynamon
Wykonanie:
  1.  W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia).
  2. Dodaj masło, pokrojone w małe kawałki.
  3. Do małej miski wbij jajka. Wymieszaj je widelcem i dodaj do dużej miski.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki razem, na jednolitą masę.
  5. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i posyp tartą bułką.
  6. Przełóż masę do tortownicy.
  7. Ułóż ozdobnie pokrojone jabłka(wkładając je odrobinę do ciasta), posyp równomiernie cynamonem.
  8. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut na najniższym poziomie piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz