Zupa rybna
Ostatnio przygotowuję zupy rybne na proszone obiady. Oczywiście goście są zaskoczeni menu, a potem jeszcze bardziej zaskoczeni, że zupa rybna może być tak dobra. Uczciwie muszę zaznaczyć, że smak tej zupy uzależniony będzie od rodzaju wina jakie wykorzystacie do jej przygotowania. Dlatego polecam wybór takiego białego wina, które pijecie chętnie.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 700 ml wywaru rybnego, może być z kostki
- 400 g filetów rybnych, najlepiej kilku gatunków, pokrojonych w dużą kostkę
- 150 g świeżych, oczyszczonych krewetek
- 100 g masła
- 150 ml białego wina
- 100 ml śmietany 30%
- 200 g selera, pokrojonego w cienkie słupki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- 1 fenkuł, pokrojony w cienkie paski
- 1 mały por, pokrojony w talarki
- 2 łyżki świeżego koperku, drobno pokrojonego
- sól i świeżo zmielony biały pieprz
Wykonanie:
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu zanim rozpoczniesz gotowanie. Dobrze mieć wszystko gotowe pod ręką.
- Cebulę podsmaż przez kilka minut na małej ilości masła tak aby była miękka i szklista. Następnie dodaj wino i gotuj na małym ogniu do momentu częściowego odparowania wina.
- Dodaj wszystkie warzywa i wywar rybny. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie.
- W małym garnku podgrzej ostrożnie śmietanę (nie gotujemy jej). W podgrzanej śmietanie rozpuść masło. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do zupy.
- Dodaj rybę. Od tego momentu zupa powinna gotować się na bardzo małym ogniu. Nie mieszaj jej jeśli to niekonieczne - unikniesz rozpadu ryby.
- Gdy warzywa są miękkie dodaj krewetki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
- Podawaj z świeżym pieczywem i lampką białego wina.
Komentarze
Prześlij komentarz