wtorek, 25 października 2016

Kolorowe curry

Według opinii L. jest to jedna z lepszych zup tajskich jakie do tej pory przygotowałam. Hmmm, może coś w tym jest. Zupa nie jest bardzo pracochłonna i jak na tajską zupę składa się z niewielu składników.

Składniki:
  1. 500 g mięsa z kurczaka (filet lub inna część czystego mięsa bez kości), pokrojonego w grube paski
  2. 500 ml mleczka kokosowego
  3. 300 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  4. 6 łyżeczek tajskiej pasty curry, ilość dodać według smaku i upodobań
  5. 2 cebule dymki, pokrojone w cienkie talarki
  6. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  7. 2 marchewki, pokrojone w słupki
  8. 2 garści fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
  9. 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
  10. 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  11. 1 łyżeczka cukru
  12. 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  13. 1 łyżeczka sosu rybnego
  14. trochę oleju naturalnego
  15. świeża kolendra
  16. ryż jaśmin lub makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki przygotuj według powyższego opisu.
  2. Na odrobinie oleju podsmaż mięso, nie musi być dobrze upieczone gdyż będzie jeszcze gotowane w zupie. 
  3. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, paprykę oraz marchewkę aż cebula będzie miękka. Przełóż na talerzyk.
  4. W garnku podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj pastę curry, którą dobrze rozprowadź w oleju. Jeśli nie jesteś pewny ostrości pasty, dodaj najpierw trochę pasty curry na tym etapie, resztę dodasz w trakcie gotowania zupy. Ja tak robię za każdym razem, gdyż mniej ostrą zupę odlewam dla dzieci i dopiero pozostałą część przyprawiam dla nas.
  5. Następnie dodaj imbir, mleczko kokosowe oraz bulion. Zagotuj.
  6. Dodaj podsmażone wcześniej warzywa. Dopraw do smaku cukrem, sosem rybnym i sojowym.
  7. Dodaj fasolkę szparagową oraz podsmażonego kurczaka. Gotuj aż warzywa będą prawie miękkie.
  8. Podawaj ciepłą zupą posypaną świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu lub makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz