wtorek, 11 października 2016

Indyjska zupa z kurczaka


Nie macie pomysłu na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi przy stole. Proponuje przygotować indyjską zupę z kurczaka. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu mimo tak wielu składników. Ostrość zupy reguluje się poprzez dodanie papryczki chili lub bardziej ostrego curry (ostrość zależy od producenta i mieszanki).




Składniki:
  1.  3 filety z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę
  2. 1 litr wywaru z kurczaka lub bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
  3. 2 marchewki, starte na dużych oczkach
  4. 200 ml mleczka kokosowego
  5. 1 kwaśne jabłko, starte na dużych oczkach
  6. 1 mała cebula, drobno posiekana
  7. 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  8. 1/2 czerwonej papryczki chili, drobno posiekana
  9. 1 łyżka świeżo startego imbiru
  10. 2 łyżeczki kari (curry)
  11. biały pieprz, świeżo zmielony
  12. trochę soli
  13. trochę oleju
  14. kolendra, świeża, grubo posiekana
Wykonanie:
  1.  Przygotuj składniki według opisu powyżej.
  2. W garnku rozgrzej olej na którym podsmaż cebulę aż będzie miękka i szklista.
  3. Dodaj czosnek, chili i imbir. Smaż wszystko razem przez chwilę max 2 minuty.
  4. Następnie dodaj marchewkę, jabłko o kari, ponownie podsmaż chwilę zanim dodasz bulion drobiowy i kawałki kurczaka. 
  5. Na małym ogniu gotuj przez 10 minut.
  6.  Następnie dodaj mleczko kokosowe i zagotuj na małym ogniu. 
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kari.
  8. Przed podaniem posyp kolendrą.
Zupę najlepiej podać z chlebkiem naan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz