wtorek, 4 października 2016

Kolorowa korma z kurczakiem

W ostatnim czasie eksperymentuje z kuchnią indyjską.


Składniki:
  1. około 600 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z udka), pokrojonego w kawałki
  2. 400 ml mleczka kokosowego 
  3. 400 ml pomidorów z puszki
  4. 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  5. 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  6. 3 łyżki garam masala (mniej lub więcej wedle uznania)
  7. 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
  8.  1 - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  9. 1 cebula, drobno posiekana
  10. 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  11. 1/2 czerwonej papryczki chili, drobno posiekana
  12. 1/2 - 1 łyżki płynnej przyprawy typu maggi lub 1  kostka rosołowa
  13. pieprz i sól
  14. świeża kolendra
Wykonanie:
  1.  Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
  2. Odrobinę oleju naturalnego wlej do garnka lub głębokiej patelni. Podsmaż cebulę aż będzie szklista i miękka. 
  3. Dodaj paprykę, czosnek, imbir i chili, podsmaż chwilę.
  4. Następnie dodaj gram masala, wymieszaj wszystkie składniki dobrze razem i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu zanim dodasz kolejne składniki.
  5. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, jogurt, maggi lub kostkę rosołową oraz marchewkę. Gotuj przez około 10 minut.
  6. Następnie dodaj kurczaka i na małym ogniu gotuj przez kolejnie 15 minut lub do momentu kiedy kurczak będzie ugotowany a warzywa miękkie.
  7. Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz gram masala jeśli to konieczne.
  8. Przed podaniem posyp kolendrą.
  9. Podawaj w chlebkiem naan lub ugotowanym ryżem.


1 komentarz: