Curry na zielono
Moje zauroczenie kuchnią tajską trwa. Nadal przygotowuję dania według ulubionej książki, jednak coraz częściej pozwalam sobie na małe szaleństwa i odejście od oryginału na rzecz fantazji i improwizacji. Przepis na zielone curry znalazłam na jednym z często oglądalnych przez mnie zagranicznych blogów kulinarnych. Przepis podaje po wprowadzonych zmianach. W swojej wersji pominęłam ostrą papryczkę chili ( ze względu na dzieci) oraz trawę cytrynową i cebulę szczypiorkową (ze względu na upodobania smakowe L.)
Składniki
Składniki
- około 500 g mięsa z kurczaka (filet lub inny kawałek, bez kości)
- 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 2 garści mrożonego zielonego groszku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w talarki
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chili, zielona lub czerwona, pokrojona w cienkie paski (ja pominęłam)
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry, pamiętaj aby spróbować przed podaniem i dodawać małymi porcjami wedle uznania
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego, do smaku
- sok wyciśnięty z 1 limonki, do smaku
- trochę cukru do smaku
- świeża kolendra
- odrobina oleju do smażenia
- ryż, jako dodatek do dania
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
- Na 2 łyżkach oleju podsmaż cebulę. Dodaj mięso z kurczaka i podsmaż trochę. Nie musi być upieczony do końca, gdyż mięso będzie jeszcze gotowane z pozostałymi składnikami.
- Następnie dodaj chili oraz imbir. Podsmaż przez minutę zanim dodasz mleczko kokosowe oraz bulion drobiowy.
- Następnie dodaj zieloną pastę curry.
- Zagotuj wszystkie składniki razem.
- Dopraw do smaku sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki aby uzyskać zrównoważony słodko-kwaśno-ostry smak.
- Dodaj marchewkę, cukinię i groszek. Gotuj aż warzywa będą prawie miękkie.
- Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz