środa, 23 listopada 2016

Curry na zielono

Moje zauroczenie kuchnią tajską trwa. Nadal przygotowuję dania według ulubionej książki, jednak coraz częściej pozwalam sobie na małe szaleństwa i odejście od oryginału na rzecz fantazji i improwizacji. Przepis na zielone curry znalazłam na jednym z często oglądalnych przez mnie zagranicznych blogów kulinarnych. Przepis podaje po wprowadzonych zmianach. W swojej wersji pominęłam ostrą papryczkę chili  ( ze względu na dzieci) oraz trawę cytrynową i cebulę szczypiorkową (ze względu na upodobania smakowe L.)


Składniki
  1.  około 500 g mięsa z kurczaka (filet lub inny kawałek, bez kości)
  2. 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 
  3. 2 garści mrożonego zielonego groszku
  4. 1 puszka mleczka kokosowego
  5. 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  6. 1 marchewka, pokrojona w talarki
  7. 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  8. 1 papryczka chili, zielona lub czerwona, pokrojona w cienkie paski (ja pominęłam)
  9. 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry, pamiętaj aby spróbować przed podaniem i dodawać małymi porcjami wedle uznania
  10. 1 łyżka świeżo startego imbiru
  11. 1 łyżka sosu sojowego
  12. 1 łyżka sosu rybnego, do smaku
  13. sok wyciśnięty z 1 limonki, do smaku
  14. trochę cukru do smaku
  15. świeża kolendra
  16. odrobina oleju do smażenia
  17. ryż, jako dodatek do dania
Wykonanie
  1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmaż cebulę. Dodaj mięso z kurczaka i podsmaż trochę. Nie musi być upieczony do końca, gdyż mięso będzie jeszcze gotowane z pozostałymi składnikami.
  4. Następnie dodaj chili oraz imbir. Podsmaż przez minutę zanim dodasz mleczko kokosowe oraz bulion drobiowy.
  5. Następnie dodaj zieloną pastę curry.
  6. Zagotuj wszystkie składniki razem.
  7. Dopraw do smaku sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki aby uzyskać zrównoważony słodko-kwaśno-ostry smak.
  8. Dodaj marchewkę, cukinię i groszek. Gotuj aż warzywa będą prawie miękkie.
  9. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem.



Kuchnia tajska 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz