Puree z brukwi

W dzisiejszym poście główna rola przypadnie brukwi. Tak, dobrze czytacie. Puree z brukwi jest w Norwegii podstawowym dodatkiem do dań świątecznych, między innymi do pinnekjøtt czy ribbe.
Brukiew stanowi także ważny składnik w wielu zupach czy nawet w lapskaus.
Na moim stole puree z brukwi gości dość często, głównie jako dodatek do dań z ryby. Jest nierozłącznym dodatkiem do kotletów rybnych *kupnych* lub domowych.




Składniki: 
  1. 1 1/2 kg brukwi
  2. 50 g masła
  3. gałka muszkatołowa
  4. sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Brukiew obierz i pokrój w duże kawałki.
  2. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  3. Odcedź wodę z brukwi. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera.
  4. Dodaj masło i przyprawy.

*przepis pochodzi z książki Familie kokeboka

Kuchnia skandynawska 2016

Komentarze

  1. A wiesz, że ja nigdy brukwi nie jadłam. U nas chyba w ogóle ciężko jest dostać to warzywo. A podobno ma ciekawy smak. Właśnie. Jaki? Słyszałam o jakiejś nucie pomarańczy nawet?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty