Multekrem (krem z maliny moroszka)

Malina nordycka to handlowa nazwa maliny moroszka, która dość powszechnie występuje w Skandynawii. W Norwegii malina moroszka nazywana jest "złotem z gór" i należy do najdroższych malin w sprzedaży. Malina moroszka zbierana jest  jesienią  i starannie przechowywana (dżem lub mrożona) do Świąt Bożego Narodzenia. Wtedy też jest podawana w postaci kremu z bitą śmietaną jako świąteczny deser.


Czy wiesz, że moneta 2 euro pochodząca z Finlandii ma malinę moroszka na awersie.
Pamiętaj także, że miejsca występowania maliny nordyckiej zachowywane są w tajemnicy, a malina rosnąca w prywatnym lesie nie powinna być zbierana bez pozwolenia.

Krem jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki:
  1. 300 ml śmietany kremówki
  2. 3 łyżki cukru
  3. 300 g maliny nordyckiej
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego, a najlepiej nasiona z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
  1. Śmietanę z cukrem oraz wanilią ubij na krem.
  2. Dodaj malinę nordycką.
  3. Deser przełóż do salaterek i włóż do lodówki. 
  4. Przechowuj w lodówce do podania, jednak nie dłużej niż 6 godzin.


*przepis zainspirowany przepisem z książki Norsk mat z Andreas Viestad    


Kuchnia skandynawska 2016

Komentarze

  1. Mam nadzieję, że kiedyś zawitam do Norwegii i będę mogła spróbować tych malin. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty