Multekrem (krem z maliny moroszka)
Malina nordycka to handlowa nazwa maliny moroszka, która dość powszechnie występuje w Skandynawii. W Norwegii malina moroszka nazywana jest "złotem z gór" i należy do najdroższych malin w sprzedaży. Malina moroszka zbierana jest jesienią i starannie przechowywana (dżem lub mrożona) do Świąt Bożego Narodzenia. Wtedy też jest podawana w postaci kremu z bitą śmietaną jako świąteczny deser.
Czy wiesz, że moneta 2 euro pochodząca z Finlandii ma malinę moroszka na awersie.
Pamiętaj także, że miejsca występowania maliny nordyckiej zachowywane są w tajemnicy, a malina rosnąca w prywatnym lesie nie powinna być zbierana bez pozwolenia.
Krem jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Składniki:
Czy wiesz, że moneta 2 euro pochodząca z Finlandii ma malinę moroszka na awersie.
Pamiętaj także, że miejsca występowania maliny nordyckiej zachowywane są w tajemnicy, a malina rosnąca w prywatnym lesie nie powinna być zbierana bez pozwolenia.
Krem jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 300 g maliny nordyckiej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, a najlepiej nasiona z 1/2 laski wanilii
- Śmietanę z cukrem oraz wanilią ubij na krem.
- Dodaj malinę nordycką.
- Deser przełóż do salaterek i włóż do lodówki.
- Przechowuj w lodówce do podania, jednak nie dłużej niż 6 godzin.
*przepis zainspirowany przepisem z książki Norsk mat z Andreas Viestad
Mam nadzieję, że kiedyś zawitam do Norwegii i będę mogła spróbować tych malin. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń