Stempelkowe ciasteczka
Moja poczciwa waga kuchenna w ostatnim tygodniu "zwariowała" podwójnie zawyżając wagę. Odchylenie od normy zauważył L.podczas wypieku chleba. Tak więc ostatni piątek zrobiłam rundę po sklepach w poszukiwaniu nowej wagi. W jednym ze sklepów spotkałam stemple do ciastek o których marzyłam od dawna. Jako że cena była bardzo przyzwoita, szybko wylądowały w moim koszyku i już tego samego dnia zostały wypróbowane przez nas. Najwięcej radości a także sprzeczek mieli chłopcy (kupiłam tylko jeden egzemplarz z trzema motywami a rączki podwójne dlatego przed następnym razem muszę dokupić jeszcze jeden).
Do wykonania ciasteczek wykorzystałam przepis ze strony zapach wspomnień, który podaję poniżej z zmianami, które ja wprowadziłam.
Składniki:
Do wykonania ciasteczek wykorzystałam przepis ze strony zapach wspomnień, który podaję poniżej z zmianami, które ja wprowadziłam.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 120 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- Przesiać mąkę pszenną do dużej miski lub na stolnicę.
- Dodać cukier, cukier waniliowy i sól, następnie dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i delikatnie wyrabiać palcami, aż masło zostanie całkowicie wymieszane z mąką.
- Przełożyć wszystko do misy (jeśli ciasto zagniatane było na stolnicy), dodać jajko i wyrobić.
- Uformować z ciasta kulę, zwinąć w folię, włożyć do lodówki na min 1h. Można też włożyć do zamrażarki, jeśli zależy nam na czasie jednak w tym przypadku ciasto najprawdopodobniej schłodzi się nie równomiernie lub za bardzo.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na min 2 mm na stolnicy obsypanej mąką. Za pomocą stempli odcisnąć wzór, następnie delikatnie wyciąć ciasteczka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 10 min w temp. 160 stopni.
Świetne stempelki. Na takie ciasteczka mogłabym sobie teraz pozwolić. A Ciebie zapraszam do udziału w akcji Kuchnia skandynawska 2016. Zostało 10 dni ;)
OdpowiedzUsuń