Curry zupa z łososiem i krewetkami
Przepyszna zupa rybna na bazie mleczka kokosowego z czerwoną pastą curry.
Polecam gorąco, zwłaszcza że zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
*przepis pochodzi ze strony trinesmatblogg.no, tłumaczenie własne.
Polecam gorąco, zwłaszcza że zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 g filetów z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
- 150 g oczyszczonych krewetek
- 600 ml bulionu rybnego, może być z kostki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 marchewki, pokrojone w słupki
- 2 - 3 dymki, pokrojone w piórka
- 1 cukinia, pokrojona w słupki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 - 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry, pamiętaj aby sprawdzić ostrość pasty i dodawać ją małymi porcjami do zupy
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz, do smaku
- świeża kolendra, do podania
- chlebki naan
- Wlej mleczko kokosowe do małego garnka i zagotuj na małym ogniu.
- Dodaj bulion rybny oraz kurkumę, sos rybny i pastę curry.
- Następnie dodaj pokrojone warzywa i gotuj wszystko kilka minut.
- Do smaku przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Do zupy włóż delikatnie łososia. Zmniejsz ogień do minimum *zupa nie powinna się dłużej ostro gotować, w ten sposób łosoś nie rozpadnie się na mniejsze kawałki*
- Na sam koniec dodaj krewetki.
- Zupa jest gotowa, gdy krewetki będą podgrzane.
- Przed podaniem posyp zupę kolendrą.
- Podawaj z chlebkiem naan.
*przepis pochodzi ze strony trinesmatblogg.no, tłumaczenie własne.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń