wtorek, 1 listopada 2016

Curry zupa z łososiem i krewetkami

Przepyszna zupa rybna na bazie mleczka kokosowego z czerwoną pastą curry.
Polecam gorąco, zwłaszcza że zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.




Składniki:
  1. 500 g filetów z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
  2. 150 g oczyszczonych krewetek
  3. 600 ml bulionu rybnego, może być z kostki
  4. 400 ml mleczka kokosowego
  5. 3 marchewki, pokrojone w słupki
  6. 2 - 3 dymki, pokrojone w piórka
  7. 1 cukinia, pokrojona w słupki
  8. 3 łyżki sosu rybnego
  9. 1 - 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry, pamiętaj aby sprawdzić ostrość pasty i dodawać ją małymi porcjami do zupy
  10. 1 łyżeczka kurkumy 
  11. sok z 1/2 limonki
  12. sól i pieprz, do smaku
  13. świeża kolendra, do podania
  14. chlebki naan
Wykonanie:
  1. Wlej mleczko kokosowe do małego garnka i zagotuj na małym ogniu.
  2. Dodaj bulion rybny oraz kurkumę, sos rybny i pastę curry.
  3. Następnie dodaj pokrojone warzywa i gotuj wszystko kilka minut.
  4. Do smaku przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. 
  5. Do zupy włóż delikatnie łososia. Zmniejsz ogień do minimum *zupa nie powinna się dłużej ostro gotować, w ten sposób łosoś nie rozpadnie się na mniejsze kawałki*
  6. Na sam koniec dodaj krewetki. 
  7. Zupa jest gotowa, gdy krewetki będą podgrzane.
  8. Przed podaniem posyp zupę kolendrą.
  9. Podawaj z chlebkiem naan.

*przepis pochodzi ze strony trinesmatblogg.no, tłumaczenie własne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz