wtorek, 7 listopada 2017

Chleb orkiszowy z dodatkiem puree z dyni

Ostatnio zaopatrzyłam się ponownie w dynię, którą postanowiłam wykorzystać w kilku przepisach. Ten przepis powstał w ramach eksperymentu po nieudanym wykorzystaniu puree z dyni w bezglutenowym cieście dyniowym na bazie mąki kokosowej.

Chleb z dodatkiem puree z dyni oraz nasion z dyni okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam.



Ilość składników pasuje do wypieku chleba w formie około 28x10cm.

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki orkiszowej
  2. 1/2 szklanki (3 duże, czubate łyżki) purre z dyni
  3. 2 garście nasion dyni plus trochę do posypania ciasta
  4. 1/2 opakowanie drożdży suchych
  5. około 1 - 1,5 szklanki letniej wody
  6. szczypta cukru
  7. szczypta soli
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek 

Wykonanie:
  1.  Nasiona dyni pokruszyć moździeżem na drobne kawałki. Nie muszą być bardzo drobne.
  2. Dodać mąkę oraz drożdże. Dodać puree z dyni.
  3. Następnie dodać sól, cukier oraz wodę (osobiście za każdym razem dodaję różną objętość wody, jednak ciasto nie powinno być ani za rzadkie ani za gęste).
  4. Ciasto wyrabiać  ręcznie przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jędrnej masy. Ciasto klei się do ręki. 
  5.  Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto (w tym momencie ciasto powinno odchodzić trochę od ręki i uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię).
  6. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Posypać nasionami dyni, które należy docisnąć do ciasta, inaczej będą odpadać w trakcie pieczenia.
  8. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C.
  10. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Podnieść temperaturę do 200°C. Piec około 25 - 30 minut aż wierzch chleba będzie rumiany. 
  11. Chleb piekę na środkowym poziomie piekarnika, w trybie grzania dół-góra.

6 komentarzy:

  1. rewelacja :) zdrowy i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyrośnięty, zazdraszczam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym wyrastaniem chleba, różnie bywa. Ten akurat ususł świetnie.

      Usuń
  3. Ale u Ciebie pyszne chlebki ostatnio widzę. Mam nadzieję, że i tym razem weźmiesz udział w mojej akcji skandynawskiej ;) Zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przypomnienie. Już przygotowuję kilka przepisów. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń