poniedziałek, 6 listopada 2017

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Dzisiaj prezentuje przepis na chleb, który idealnie pasuje do blachy o rozmiarach około 28x10cm.


Składniki:
  1. 2 szklanki mąki orkiszowej
  2. garść nasion słonecznika plus trochę do posypania ciasta
  3. 1/2 opakowanie drożdży suchych
  4. około 1 - 1,5 szklanki letniej wody
  5. szczypta cukru
  6. szczypta soli
  7. 1 łyżka oliwy z oliwek 

Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier oraz wodę (osobiście za każdym razem dodaję różną objętość wody, jednak ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste).
  2. Dodać nasiona słonecznika.
  3. Ciasto wyrabiać  ręcznie przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jędrnej masy. Ciasto klei się do ręki. 
  4.  Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto (w tym momencie ciasto powinno odchodzić trochę od ręki i uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię).
  5. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Posypać nasionami słonecznika, które należy docisnąć do ciasta, inaczej będą odpadać w trakcie pieczenia.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C.
  9. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Podnieść temperaturę do 200°C. Piec około 25 - 30 minut aż wierzch chleba będzie rumiany. 
  10. Chleb piekę na środkowym poziomie piekarnika, w trybie grzania dół-góra.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Można tak powiedzieć. Przede wszystkim nie trudny do wykonania.

      Usuń