Gulrotkake - ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest jednym z popularniejszych ciast w Norwegii. Bez niego nie może się objeść przyjecie rodzinne, impreza integracyjna w przedszkolu, szkole, czy tez impreza masowa, gdzie można kupić przekąski. Przez wiele lat przygotowuje ciasto według poniższego przepisu i już nie pamiętam od kogo go dostałam. Jednak jest to jedno z lepszych ciast jakie mogłam piec.
Nie ma nic lepszego niż pyszne ciasto i rewelacyjny widok z okna ;-)
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 75 g margaryny
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g startej marchewki
Krem:
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia
- 30 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Ubij jajka z cukrem.
- Rozpuść masło i ostudź lekko. Dodaj do ubitej masy.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki i małymi porcjami dodawaj do ubitej masy, cały czas mieszając. Na koniec dodaj startą marchewkę.
- Wyłóż ciasto na blachę (25x19 cm) wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie.
- Piec w piekarniku na środkowym poziomie, w temperaturze 175°, około 30 minut.
- Ostudź ciasto i udekoruj kremem.
- Przygotuj krem: ubij wszystkie składniki razem, aż krem nabierze lekkości. Wysmaruj kremem górę ciasta.

Mniam. Ten krem na wierzchu wygląda świetnie. A widoku za oknem naprawdę Ci zazdroszczę :) Zapraszam niedługo na blog do lektury podsumowania akcji :)
OdpowiedzUsuńKrem jest przepyszny. Jakbym miała się kiedyś przeprowadzić, to właśnie widoku za oknem będzie mi brakować. Podumowanie chętnie przeczytam. Pozdrawiam
Usuń