czwartek, 23 listopada 2017

Gulrotkake - ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest jednym z popularniejszych ciast w Norwegii. Bez niego nie może się objeść przyjecie rodzinne, impreza integracyjna w przedszkolu, szkole, czy tez impreza masowa, gdzie można kupić przekąski. Przez wiele lat przygotowuje ciasto według poniższego przepisu i już nie pamiętam od kogo go dostałam. Jednak jest to jedno z lepszych ciast jakie mogłam piec.



Nie ma nic lepszego niż pyszne ciasto i rewelacyjny widok z okna ;-)



Składniki:
  1. 3 jajka
  2. 100 g cukru
  3. 75 g margaryny
  4. 150 g mąki orkiszowej
  5. 2 łyżeczki cynamonu
  6. 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  8. 150 g startej marchewki
Krem:
  1. 100 g serka kremowego typu Philadelphia
  2. 30 g masła
  3. 100 g cukru pudru
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
  1. Ubij jajka z cukrem.
  2. Rozpuść masło i ostudź lekko. Dodaj do ubitej masy.
  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki i małymi porcjami dodawaj do ubitej masy, cały czas mieszając. Na koniec dodaj startą marchewkę.
  4. Wyłóż ciasto na blachę (25x19 cm) wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Piec w piekarniku na środkowym poziomie, w temperaturze 175°, około 30 minut.
  6. Ostudź ciasto i udekoruj kremem.
  7. Przygotuj krem: ubij wszystkie składniki razem, aż krem nabierze lekkości. Wysmaruj kremem górę ciasta.
Kuchnia skandynawska 2017

2 komentarze:

  1. Mniam. Ten krem na wierzchu wygląda świetnie. A widoku za oknem naprawdę Ci zazdroszczę :) Zapraszam niedługo na blog do lektury podsumowania akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest przepyszny. Jakbym miała się kiedyś przeprowadzić, to właśnie widoku za oknem będzie mi brakować. Podumowanie chętnie przeczytam. Pozdrawiam

      Usuń