piątek, 3 listopada 2017

Filety kurczaka z papryką w sosie mango

Jedno z moich ulubionych dań w ostatnim czasie. Kombinacja mango, pomarańczy oraz czerwonego curry jest niesamowita. Dodatkowo danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.



Składniki:
  1. 2 duże filety z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
  2. 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 
  3. 1 zielona albo żółta papryka, pokrojona w grubą kostkę
  4. 1 duże mango, obrane ze skóry, bez pestki
  5. sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  6. 3 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
  7. sól i pieprz
  8. świeży kolendry do ozdoby
  9. odrobina tłuszczu do smażenia
  10. ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu lub
  11. chlebki naan
Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
  2. Obrane i pozbawione pestki mango zmiksuj blenderem razem z sokiem z pomarańczy i pastą curry (pastę dodawaj stopniowo według upodobań smakowych). Gdy chcesz uzyskać trochę bardziej rzadszy sos dodaj wodę lub sok z dodatkowej pomarańczy.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż na złoty kolor kurczaka.
  4. Dodaj paprykę i smaż chwilę. 
  5. Na sam koniec polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem mango i zagotuj.
  6. Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.
  7. Przed podaniem posyp posiekana kolendra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz