piątek, 10 listopada 2017

Placki ziemniaczano - dyniowe (bez pszenicy)

Kolejny przepis na wykorzystanie dyni. Tym razem bezglutenowe placki ziemniaczane z dodatkiem dyni.



Składniki:
  1. 500 g ziemniaków
  2. 2 duże ząbki czosnku
  3. 150 g dyni
  4. 1duże jajko lub 2 małe
  5. 3 łyżki mąki kukurydzianej
  6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. 1/2  cebulka dymka 
  8. sól
  9. pieprz
  10. olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto na tej samej grubości tartki zetrzeć dynię, cebulę i czosnek
  2. Do ciasta dodać również jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać
  3. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek
  4. Smażyć na złoty kolor.
  5. Podawać na ciepło.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz