niedziela, 9 listopada 2014

Amarantusowe bułeczki


Bułeczki te mogą być bezglutenowe jeśli zamienimy mąkę pszenną na inną oraz bez mleczne -  mleko sojowego zamiast mleka zwykłego.




Składniki:
  1. 3 dl mąki amarantusowej
  2. 3 dl mąki gryczanej
  3. 2 dl mąki pszennej*
  4. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1 dl nasion siemienia lnianego
  6. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  7. 1/2 litra mleka*
Dodatkowo:
  1. ubite białko jajka
  2. nasiona sezamu
Sposób wykonania:
  1. Wymieszaj wszystkie mąki razem w dużej misce, dodaj siemie lniane.
  2. Podgrzej mleko. Gdy będzie letnie dolewaj powoli do suchych składników i ugniataj ciasto.
  3. Ciasto nie powinno być klejące i powinno łatwo odchodzić od reki.
  4. Formuj małe kulki, ułóż na popierze do pieczenia.
  5. Posmaruj wierzch bułeczek ubitym białkiem i posyp sezamem.
  6. Piec w temperaturze 220 C przez około 20 minut.




Amarantus - super zboże XXI wieku Amarantus - super zboże XXI wieku

3 komentarze:

  1. Pyszności.
    Dzięki za dołączenie do akcji kulinarnej.
    www.fantazjesmaku.weebly.com

    OdpowiedzUsuń
  2. co oznacza dl przy ilości składników? Szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 dl to 1\10 litra. W sklepach można kupić miarki z różnymi jednostkami miary, miedzy innymi z decylitrami.

      Usuń