niedziela, 2 listopada 2014

Risgrøt

Risgrøt jest skandynawskim deserem przygotowanym na bazie ryżu i mleka, z dodatkiem masła, cukru i cynamonu. Tradycyjnie podawany w okresie Świąt Bożego Narodzenia – julegrøt. Wtedy do risgrøt dodawany jest jeden migdał, osoba która znajdzie go w swojej porcji dostanie marcepanową świnkę lub pudełko czekoladek.
Osobiście przygotowuje risgrøt dość często jako popołudniowy deser – polecam dodać rodzynki. 




Składniki dla 4 osób:
1) 3 szklanki ryżu paella (ryż śródziemnomorski lub krótkoziarnisty)
2) 5 szklanki wody
3) 8 dl mleka
4) 1/3 łyżeczki soli
5) cynamon
6) cukier
7) masło
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj ryż i sól. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu około 10 minut aż woda prawie odparuje. Następnie stopniowo dodawaj mleka. Gotuj pod przykryciem na najsłabszym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić przez około 40-50 min, aż ryż napęcznieje i trochę się rozgotuje.
Ciepły ryż przełożyć do salaterek, dodać masło, posypać cynamonem i cukrem.

Smacznego.

*przepis pochodzi z jednej ze stron norweskich, ja do ugotowania deseru wykorzystuje gotowy grøtris (np. http://www.supermarket.no/grotris-geisha-750-g-toro.html )


Kuchnia skandynawska 2014       Kuchnia skandynawska 2014

3 komentarze:

  1. Uwielbiam, szczególnie zimą :) co prawda mleko u mnie roślinne, zamiast cukru ksylitol, ale i tak pycha. Szczególnie z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że zwolenników tego deseru jest więcej. U nas najczęściej w tej wersji, natomiast latem lub przed Ś.B.N przygotowuje ten deser w wersji ekskluzywnej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować świetnie. Muszę się zaopatrzyć w odpowiedni rodzaj ryżu i do roboty!

    OdpowiedzUsuń