Risgrøt
Risgrøt jest
skandynawskim deserem przygotowanym na bazie ryżu
i mleka, z dodatkiem masła, cukru i cynamonu.
Tradycyjnie podawany w okresie Świąt Bożego
Narodzenia – julegrøt.
Wtedy do risgrøt dodawany
jest jeden migdał, osoba która znajdzie go w swojej porcji dostanie
marcepanową świnkę lub pudełko czekoladek.
Osobiście
przygotowuje risgrøt dość często jako popołudniowy deser –
polecam dodać rodzynki.
Składniki
dla 4 osób:
1) 3 szklanki ryżu paella (ryż śródziemnomorski lub krótkoziarnisty)
2) 5 szklanki wody
3) 8 dl mleka
4) 1/3 łyżeczki soli
5) cynamon
6) cukier
7) masło
1) 3 szklanki ryżu paella (ryż śródziemnomorski lub krótkoziarnisty)
2) 5 szklanki wody
3) 8 dl mleka
4) 1/3 łyżeczki soli
5) cynamon
6) cukier
7) masło
Sposób
przygotowania:
Do
garnka wlej wodę, dodaj ryż i sól. Doprowadź do wrzenia a
następnie gotuj na małym ogniu około 10 minut aż woda prawie
odparuje. Następnie stopniowo dodawaj mleka. Gotuj pod przykryciem
na najsłabszym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić
przez około 40-50 min, aż ryż napęcznieje i trochę się
rozgotuje.
Ciepły
ryż przełożyć do salaterek, dodać masło, posypać cynamonem i
cukrem.
Smacznego.
*przepis
pochodzi z jednej ze stron norweskich, ja do ugotowania deseru
wykorzystuje gotowy grøtris (np.
http://www.supermarket.no/grotris-geisha-750-g-toro.html
)


Uwielbiam, szczególnie zimą :) co prawda mleko u mnie roślinne, zamiast cukru ksylitol, ale i tak pycha. Szczególnie z rodzynkami :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zwolenników tego deseru jest więcej. U nas najczęściej w tej wersji, natomiast latem lub przed Ś.B.N przygotowuje ten deser w wersji ekskluzywnej.
OdpowiedzUsuńMusi smakować świetnie. Muszę się zaopatrzyć w odpowiedni rodzaj ryżu i do roboty!
OdpowiedzUsuń