Fiskekaker
Fiskekaker to danie kuchni
norweskiej. Fiskekaker stanowią popularną przekąskę podawaną na
zimno lub ciepło, jedzoną bez dodatków lub z sosami i surówkami.
Do przygotowania fiskekaker wykorzystujemy białe ryby (z rodziny
dorszowatych) i mąkę. Przepis na fiskekaker może ulec różnym
wariacją w zależności od gatunku ryby która jest podstawowym
składnikiem jak i tego co dodatkowo dodajemy do masy.
Myślisz, że zrobienie
fiskekaker (ciasteczka rybne) jest trudne. Nic bardziej mylnego.
Poniżej przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki przepis na ich
wykonanie, jak i propozycję gotowego obiadu. Kotlety rybne
serwowane z surówką z tartej marchewki i soczystej pomarańczy,
podane z gotowanymi ziemniakami i sosem maślanym z cytryny.
Składniki na:
Fiskekaker
- 600 g filetów z łupacza (plamiaka), dorsza
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 dl mleka
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
- margaryna do smażenia
Masło cytrynowe
- sok z jednej cytryny
- 150 g masła
Surówka z marchwi i
pomarańczy
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 pomarańcza
Sposób wykonania:
Fiskekaker
Kotlety rybne łatwiej
kształtować i smażyć gdy wszystkie składniki są zimne.
- Pokroić rybę na kawałki i umieścić ją razem z mąką ziemniaczaną w robocie kuchennym. Zmielić. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać mleko i szczypiorek. Połączyć wszystkie składniki.
- Ja rozdrabniałam rybę w ręcznej maszynce do mięsa, a następnie łączyłam wszystkie składniki w misce)
- Formować małe kotlety. Można użyć dwóch łyżek, moczonych w zimnej wodzie. Ja robiłam je ręcznie – marzną trochę ręce.
- Smażyć na margarynie, z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia.
Masło cytrynowe
Zagotować sok z cytryny w
rondelku. Zdjąć z płyty. Dodać masło, rozpuścić.
Surówka z marchwi i
pomarańczy
- Obrać marchewkę ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Pomarańcze obrać ze skórki, a następnie zdjąć białą błonkę. Pokroić na małe kawałki.
- Składniki wymieszać razem.*przepis pochodzi z jednej ze przepisami tine.no - tłumaczenie własne


Super! Proste, smaczne i pożywne. Ja kupuję!
OdpowiedzUsuńNie wiem czy można w Polsce dostać filety z łupacza, zrobię research. Przepis bardzo mi się podoba, jestem fanką rybnych dań ze Skandynawii.
OdpowiedzUsuńA widzisz nie doczytałam że z dorsza też mogę zrobić ;)
UsuńZ podanego przepisu wychodzi około 25-30 kotlecików, w zależności od ich wielkości. Mozna je zamrozić. Jeśli do przygotowania używacie świeżej ryby to zamroźcie kotlety przed pieczeniem.
OdpowiedzUsuńhej !
OdpowiedzUsuńmaka ziemniaczana czy kukurydziana ?
bo inaczej podajesz w liscie skladnikow, a inaczej w instrukcji :)
Dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi. Taki błąd nie powinien zaistnieć. Juz poprawiam.
UsuńDziekuje :)
Usuń