wtorek, 4 listopada 2014

Fiskekaker

Fiskekaker to danie kuchni norweskiej. Fiskekaker stanowią popularną przekąskę podawaną na zimno lub ciepło, jedzoną bez dodatków lub z sosami i surówkami. Do przygotowania fiskekaker wykorzystujemy białe ryby (z rodziny dorszowatych) i mąkę. Przepis na fiskekaker może ulec różnym wariacją w zależności od gatunku ryby która jest podstawowym składnikiem jak i tego co dodatkowo dodajemy do masy




Myślisz, że zrobienie fiskekaker (ciasteczka rybne) jest trudne. Nic bardziej mylnego. Poniżej przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki przepis na ich wykonanie, jak i propozycję gotowego obiadu. Kotlety rybne serwowane z surówką z tartej marchewki i soczystej pomarańczy, podane z gotowanymi ziemniakami i sosem maślanym z cytryny.


Składniki na:
Fiskekaker
  1. 600 g filetów z łupacza (plamiaka), dorsza
  2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  5. 2 dl mleka
  6. 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
  7. margaryna do smażenia
Masło cytrynowe
  1. sok z jednej cytryny
  2. 150 g masła
Surówka z marchwi i pomarańczy
  1. 4 średniej wielkości marchewki
  2. 1 pomarańcza

Sposób wykonania:
Fiskekaker
Kotlety rybne łatwiej kształtować i smażyć gdy wszystkie składniki są zimne.
  1. Pokroić rybę na kawałki i umieścić ją razem z mąką ziemniaczaną w robocie kuchennym. Zmielić. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać mleko i szczypiorek. Połączyć wszystkie składniki.
  2. Ja rozdrabniałam rybę w ręcznej maszynce do mięsa, a następnie łączyłam wszystkie składniki w misce)
  3. Formować małe kotlety. Można użyć dwóch łyżek, moczonych w zimnej wodzie. Ja robiłam je ręcznie – marzną trochę ręce.
  4. Smażyć na margarynie, z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia.

Masło cytrynowe
Zagotować sok z cytryny w rondelku. Zdjąć z płyty. Dodać masło, rozpuścić.

Surówka z marchwi i pomarańczy
  1. Obrać marchewkę ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. Pomarańcze obrać ze skórki, a następnie zdjąć białą błonkę. Pokroić na małe kawałki.
  3. Składniki wymieszać razem.


    *przepis pochodzi z jednej ze przepisami tine.no - tłumaczenie własne
Kuchnia skandynawska 2014        Kuchnia skandynawska 2014

7 komentarzy:

  1. Super! Proste, smaczne i pożywne. Ja kupuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy można w Polsce dostać filety z łupacza, zrobię research. Przepis bardzo mi się podoba, jestem fanką rybnych dań ze Skandynawii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz nie doczytałam że z dorsza też mogę zrobić ;)

      Usuń
  3. Z podanego przepisu wychodzi około 25-30 kotlecików, w zależności od ich wielkości. Mozna je zamrozić. Jeśli do przygotowania używacie świeżej ryby to zamroźcie kotlety przed pieczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. hej !
    maka ziemniaczana czy kukurydziana ?
    bo inaczej podajesz w liscie skladnikow, a inaczej w instrukcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi. Taki błąd nie powinien zaistnieć. Juz poprawiam.

      Usuń