Lapper – norweskie naleśniki.
Inna nazwa tych norweskich
naleśników to sveler. Na lapper znajdziemy przepisów od liku i to
z wykorzystaniem najróżniejszych składników: kefiru, maślanki
czy zsiadłego mleka, sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia oraz
przypraw: kardamonu czy cynamonu.
Przedstawiam Wam jeden z
wielu przepisów i zachęcam do własnych eksperymentów.
Składniki na około 12
sztuk:
- 1 dl cukru
- 5 dl zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Ubij jajka z cukrem.
- Dodaj sodę oczyszczoną.
- Dodaj zsiadłe mleko, zamieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
- Odstaw na 20 minut
- Nagrzej dobrze patelnie, następnie delikatnie wysmaruj masłem.
- Zmniejsz temperaturę patelni.
- Do nakładania lapper najlepiej używać małej chochli np. do sosów, w ten sposób wszystkie lapper będą podobnej wielkości.
- Piecz lapper po obu stronach aż nabiorą złotego koloru.
- Upieczone wykładaj np. na siatkę od grilla.
- Ułóż lapper na półmisku, podawaj z cukrem, dżemem, gęstą śmietaną.


Ciekawa jestem tych placuszków. Nigdy takich nie jadłam.Dżem dałaś chyba borówkowy z tego co widzę. Zrobiłam dwa słoiczki ostatnio, więc będę miała dobry dodatek.
OdpowiedzUsuńKazdy dzem jest dobry, choc najlepiej smakuja z dzemem truskawkowym lub malinowym i bita smietana
OdpowiedzUsuń