czwartek, 6 listopada 2014

Lapper – norweskie naleśniki.

Inna nazwa tych norweskich naleśników to sveler. Na lapper znajdziemy przepisów od liku i to z wykorzystaniem najróżniejszych składników: kefiru, maślanki czy zsiadłego mleka, sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia oraz przypraw: kardamonu czy cynamonu.
Przedstawiam Wam jeden z wielu przepisów i zachęcam do własnych eksperymentów. 



Składniki na około 12 sztuk:
  1. 1 dl cukru
  2. 5 dl zsiadłego mleka
  3. 2 jajka
  4. 300 g mąki
  5. 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
  1. Ubij jajka z cukrem.
  2. Dodaj sodę oczyszczoną.
  3. Dodaj zsiadłe mleko, zamieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Odstaw na 20 minut
  5. Lapper pieczone najczęściej są na specjalnej elektrycznej płaskiej patelni do naleśników – pieczenie jest szybsze i łatwiejsze. Z powodzeniem można je także piec na zwykłej patelni
  6. Nagrzej dobrze patelnie, następnie delikatnie wysmaruj masłem.
  7. Zmniejsz temperaturę patelni.
  8. Do nakładania lapper najlepiej używać małej chochli np. do sosów, w ten sposób wszystkie lapper będą podobnej wielkości.
  9. Piecz lapper po obu stronach aż nabiorą złotego koloru.
  10. Upieczone wykładaj np. na siatkę od grilla.
  11. Ułóż lapper na półmisku, podawaj z cukrem, dżemem, gęstą śmietaną.

Kuchnia skandynawska 2014     Kuchnia skandynawska 2014

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tych placuszków. Nigdy takich nie jadłam.Dżem dałaś chyba borówkowy z tego co widzę. Zrobiłam dwa słoiczki ostatnio, więc będę miała dobry dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kazdy dzem jest dobry, choc najlepiej smakuja z dzemem truskawkowym lub malinowym i bita smietana

    OdpowiedzUsuń