sobota, 8 listopada 2014

Amarantusowy chleb


Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na domowy chleb wykonany w maszynie do pieczenia chleba.
Pieczeniem chleba zajmuje się Luki razem z Gabrysiem. Tata rzuca tylko hasło "pieczemy" lub przynosi maszynę a maluch biegnie do kuchni i zajmuje swoje miejsce na blacie kuchennym, dodatkowo wymienia wszystkie składniki potrzebne do upieczenia chleba. 
Chleb upieczony przez moich mężczyzn smakuje rewelacyjnie, bez względu na ich eksperymenty czy możliwy zakalec. 




      Składniki na 1 kg chleba:
  1. 350 ml wody w temperaturze około 50 C
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 łyżki nierafinowanego cukru
  4. 2 łyżeczki soli himalajskiej
  5. 500 g mąki pszennej
  6. 100 g mąki amarantusowej
  7. 2 łyżeczki suchych drożdży

    Sposób wykonania:
    1. Uruchom maszynę do pieczenia chleba i wybierz odpowiedni program – 1h40min.
    2. Ważne jest dodawanie składników w odpowiedniej kolejności, woda, sól, cukier i oliwa. Można je chwile wymieszać razem.
    3. Następnie dwa rodzaje mąki. Następnie wsypujemy drożdże na mąkę i włączamy program.






Urządzenie nie tylko do pieczenia chleba Amarantus - super zboże XXI wieku Amarantus - super zboże XXI wieku

2 komentarze:

  1. To musi być wyjątkowo smaczny i zdrowy chlebek. Dzięki za dołączenie do akcji kulinarnej.
    www.fantazjesmaku.weebly.com

    OdpowiedzUsuń