Czerwona kapusta klasycznie (Klassisk rødkål)

Bez cienia wątpliwości jest to najlepsza czerwona kapusta jaką do tej pory miałam okazję spróbować (nie licząc czerwonej kapusty mojej babci). Dodatkowo jest bardzo prosta w wykonaniu i wszystkie potrzebne składniki znajdziecie na sklepowych półkach.



Składniki dla 8 osób
  1. 1 kg czerwonej kapusty
  2. 1/2 cebuli
  3. 5 dl wody
  4. 2 łyżki cukru
  5. 2  łyżki octu
  6. 1 dl soku z czerwonej porzeczki lub dżemu z czerwonej porzeczki
  7. sól i pieprz
  8. trochę smalcu
Wykonanie
  1. Oczyść kapustę ze starych liści. Poszatkuj ją drobno i włóż do dużego garnka.
  2. Do kapusty dodaj drobno poszatkowaną cebulę, ocet, cukier i wodę.
  3. Gotuj tak długo, aż twardość kapusty będzie Ci odpowiadać, ale nie krócej niż 30 minut. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj sok albo dżem z czerwonej porzeczki oraz smalec aby dodać "błysku" kapuście.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem przed podaniem.

Idealnie pasuje do dań z wieprzowiny oraz ptactwa.

*przepis pochodzi z książki   Familie kokeboka - tłumaczenie własne

Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

Komentarze

  1. Widzę, że też ją zrobiłaś. U mnie tylko trochę więcej dodatków. Nie zapomnij dodać do akcji. Jutro już koniec niestety :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty