Czerwona kapusta klasycznie (Klassisk rødkål)
Bez cienia wątpliwości jest to najlepsza czerwona kapusta jaką do tej pory miałam okazję spróbować (nie licząc czerwonej kapusty mojej babci). Dodatkowo jest bardzo prosta w wykonaniu i wszystkie potrzebne składniki znajdziecie na sklepowych półkach.
Składniki dla 8 osób
Idealnie pasuje do dań z wieprzowiny oraz ptactwa.
*przepis pochodzi z książki Familie kokeboka - tłumaczenie własne
Składniki dla 8 osób
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1/2 cebuli
- 5 dl wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 1 dl soku z czerwonej porzeczki lub dżemu z czerwonej porzeczki
- sól i pieprz
- trochę smalcu
- Oczyść kapustę ze starych liści. Poszatkuj ją drobno i włóż do dużego garnka.
- Do kapusty dodaj drobno poszatkowaną cebulę, ocet, cukier i wodę.
- Gotuj tak długo, aż twardość kapusty będzie Ci odpowiadać, ale nie krócej niż 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj sok albo dżem z czerwonej porzeczki oraz smalec aby dodać "błysku" kapuście.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem przed podaniem.
Idealnie pasuje do dań z wieprzowiny oraz ptactwa.
*przepis pochodzi z książki Familie kokeboka - tłumaczenie własne
Widzę, że też ją zrobiłaś. U mnie tylko trochę więcej dodatków. Nie zapomnij dodać do akcji. Jutro już koniec niestety :(
OdpowiedzUsuń