piątek, 20 listopada 2015

Czerwona kapusta klasycznie (Klassisk rødkål)

Bez cienia wątpliwości jest to najlepsza czerwona kapusta jaką do tej pory miałam okazję spróbować (nie licząc czerwonej kapusty mojej babci). Dodatkowo jest bardzo prosta w wykonaniu i wszystkie potrzebne składniki znajdziecie na sklepowych półkach.



Składniki dla 8 osób
  1. 1 kg czerwonej kapusty
  2. 1/2 cebuli
  3. 5 dl wody
  4. 2 łyżki cukru
  5. 2  łyżki octu
  6. 1 dl soku z czerwonej porzeczki lub dżemu z czerwonej porzeczki
  7. sól i pieprz
  8. trochę smalcu
Wykonanie
  1. Oczyść kapustę ze starych liści. Poszatkuj ją drobno i włóż do dużego garnka.
  2. Do kapusty dodaj drobno poszatkowaną cebulę, ocet, cukier i wodę.
  3. Gotuj tak długo, aż twardość kapusty będzie Ci odpowiadać, ale nie krócej niż 30 minut. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj sok albo dżem z czerwonej porzeczki oraz smalec aby dodać "błysku" kapuście.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem przed podaniem.

Idealnie pasuje do dań z wieprzowiny oraz ptactwa.

*przepis pochodzi z książki   Familie kokeboka - tłumaczenie własne

Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

1 komentarz:

  1. Widzę, że też ją zrobiłaś. U mnie tylko trochę więcej dodatków. Nie zapomnij dodać do akcji. Jutro już koniec niestety :(

    OdpowiedzUsuń