Kwaśna biała kapusta: Surkål
Surkål może stanowić alternatywę do naszej swojskiej kiszonej kapusty.
Surkål to dodatek, który świetnie pasuje do dań z wieprzowiny.
Składniki:
Surkål to dodatek, który świetnie pasuje do dań z wieprzowiny.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 2 jabłka
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki nasion kminku
- 4 dl wody
- 1 dl białego octu winnego
- 35 g cukru
- pieprz
- smalcu
- Kapustę poszatkuj drobno.
- Jabłka podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- Włóż kapustę i jabłka do garnka. Zalej wodą i octem. Dodaj cukier i sól oraz kminek.
- Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu między 1 - 1 1/2 godziny.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Można dodać smalcu.
- Podczas gotowania zaglądamy do garnka, często mieszamy i dolewamy wody w razie potrzeby.
Chętnie zjadłabym taką kapustkę. Ja chyba zrobię czerwoną kapustkę gotowaną wg skandynawskiego przepisu w tej edycji akcji.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa Twojego przepisu na czerwoną kapustę, gdyż sama planuje ją także przygotować w tej edycji. Pozdrawiam
UsuńPrzepis jest z rodzynkami i kwaśnymi jabłkami :) Zapowiada się ciekawie zatem. Pewne zrobię w tym tygodniu.
Usuń