środa, 4 listopada 2015

Kwaśna biała kapusta: Surkål

Surkål może stanowić alternatywę do naszej swojskiej kiszonej kapusty.
Surkål to dodatek, który świetnie pasuje do dań z wieprzowiny.



Składniki:
  1. 1 kg białej kapusty
  2. 2 jabłka
  3. 1 łyżka soli
  4. 2 łyżki nasion kminku
  5. 4 dl wody
  6. 1 dl białego octu winnego
  7. 35 g cukru
  8. pieprz
  9. smalcu
Wykonanie:
  1. Kapustę poszatkuj drobno. 
  2. Jabłka podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  3. Włóż kapustę i jabłka do garnka. Zalej wodą i octem. Dodaj cukier i sól oraz kminek.
  4. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu między 1 - 1 1/2 godziny.   
  5. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Można dodać smalcu. 
  7. Podczas gotowania zaglądamy do garnka, często mieszamy i dolewamy wody w razie potrzeby.
*przepis pochodzi z książki Familie koke boka - tłumaczenie własne

Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

3 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym taką kapustkę. Ja chyba zrobię czerwoną kapustkę gotowaną wg skandynawskiego przepisu w tej edycji akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa Twojego przepisu na czerwoną kapustę, gdyż sama planuje ją także przygotować w tej edycji. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Przepis jest z rodzynkami i kwaśnymi jabłkami :) Zapowiada się ciekawie zatem. Pewne zrobię w tym tygodniu.

      Usuń