Zupa grochowa (Gammeldags norsk ertesuppe)

Zupa grochowa już dawno straciła swoją pozycję w menu norweskiej rodziny, jednak nie została zapomniana. Możemy znaleźć wiele wariantów ten zupy, nazywaną najczęściej zupą grochową babci.
Dawniej w Norwegii suchy groch stanowił ważny składnik diety Skandynawów. Jednak wraz z powszechnym dostępem do  warzyw w puszkach lub mrożonych odszedł w zapomnienie. Dzisiaj tylko bogate, starsze panie domu używają suchego grochu w kuchni*.
Sekretem tej zupy jest aromatyczny bulion przygotowany z wędzonej i lekko solonej golonki.
Zamiennie można wykorzystać bulion mięsny i bekon.



Składniki dla 6 - 8 osób:
  1. 500 g suchego żółtego grochu
  2. 1 wędzona golonka lub 1,2 litra bulionu mięsnego i 50 - 100 g bekonu
  3. 400 g warzyw: brukiew, seler, pietruszka
  4. 1 pora
  5. 1 cebula
  6. 1 liść laurowy
  7. trochę świeżych ziół
  8. masło
  9. śmietana do podania
Wykonanie:
  1. Goch namocz w wodzie przez noc.
  2. Wędzona golonka jest bardzo słona. Namocz ją na kilka godzin w wodzie. Wymień wodę kilkakrotnie.
  3. Cebulę i porę  posiekaj.
  4. Roztop masło w garnku, dodaj cebulę i podsmaż aż zmięknie.
  5. Z grochu odcedź wodę. Groch dodaj do cebuli razem z pokrojoną brukwią, porą, liściem laurowym i golonką. Zalej 1 1/2 litrem wody. 
  6. Jeśli nie używasz golonki, zalej groch bulionem mięsnym z pokrojonym bekonem.
  7. Zupę gotuj na średnim ogniu minimum godzinę, lub więcej aż groch będzie miękki. 
* przepis pochodzi z książki Norsk mat Andreas Viestad - tłumaczenie własne
Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

Komentarze

  1. ja uwielbiam taką tzw. "łyżka staje" :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię cały czas na moczonym grochu. Jakąś skandynawską też już popełniłam i pamiętam, że była bardzo smaczna, miała dużo tymianku w sobie, co jest fajną odmianą od wszechobecnego u nas majeranku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty