Stavangersild
Uwielbiam słonego śledzia przygotowanego według norweskich przepisów.
Ten podany poniżej jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, dodatkowo ma w sobie to coś co przyciąga uwagę.
Składniki:
Przepis pochodzi z książki NORGES NASJONALRETTER *Arne Brimi, Ardis Kaspersen* - tłumaczenie własne.
Ten podany poniżej jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, dodatkowo ma w sobie to coś co przyciąga uwagę.
Składniki:
- 6 filetów słonego śledzia
- 2 - 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki cukru
- trochę posiekanej natki pietruszki
- Filety śledzia włóż do zimnej wodzy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie oczyść i opłucz je.
- Pokój na kawałki o grubości około 2 cm. Ułóż na półmisku.
- Żółtka jajek wymieszaj razem z musztardą i odrobiną pieprzu. Dodaj olej i ocet, dopraw do smaku cukrem.
- Wyłóż sos na śledzia. Posyp natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki NORGES NASJONALRETTER *Arne Brimi, Ardis Kaspersen* - tłumaczenie własne.
Śledziki uwielbiam w prawie każdej postaci, te na pewno przypadłyby mi do gustu. Nie zapomnij dodać do akcji ;)
OdpowiedzUsuń