Stavangersild

Uwielbiam słonego śledzia przygotowanego według norweskich przepisów.
Ten podany poniżej jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, dodatkowo ma w sobie to coś co przyciąga uwagę.





Składniki:
  1. 6 filetów słonego śledzia
  2. 2 - 3 jajka ugotowane na twardo
  3. 1/2 łyżeczki musztardy
  4. 2 łyżki oleju
  5. 1 łyżka octu
  6. 2 łyżeczki cukru
  7. trochę posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
  1. Filety śledzia włóż do zimnej wodzy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie oczyść i opłucz je.
  2. Pokój na kawałki o grubości około 2 cm. Ułóż na półmisku.
  3. Żółtka jajek wymieszaj razem z musztardą i odrobiną pieprzu. Dodaj olej i ocet, dopraw do smaku cukrem. 
  4. Wyłóż sos na śledzia. Posyp natką pietruszki.
Najlepiej podawać z ziemniakami z wody i szklanką dobrego piwa.


Przepis pochodzi z książki NORGES NASJONALRETTER *Arne Brimi, Ardis Kaspersen* - tłumaczenie własne.

Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

Komentarze

  1. Śledziki uwielbiam w prawie każdej postaci, te na pewno przypadłyby mi do gustu. Nie zapomnij dodać do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty