poniedziałek, 2 listopada 2015

Surówka z kapusty na azjatycką nutę


Prosta i szybka w wykonaniu surówka z kapusty na azjatycką nutą. Inspiracją do jej wykonania był przepis z książki Basic asiatisk Cornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut na sałatkę z kurczaka. Jako że por jest składnikiem zakazanym w mojej kuchni musiałam odrobinę zmodyfikować oryginalny przepis.



Składniki:
  1. 1/2 małej główki białej kapusty
  2. 1 duża marchewka
  3. 1 papryczka chili
  4. sól
  5. pieprz
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 3 łyżki sosu rybnego
  8. 3 łyżki soku z limonki
  9. 1 łyżka jasnego octu ryżowego
  10. 1/4 pęczka kolendry
  11. 1/2 pęczka mięty
Wykonanie:
  1. Kapustę poszatkuj drobno. 
  2. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paseczki. 
  3. Chili pokrój w cienkie paseczki.
  4. Wymieszaj kapustę, marchewkę, chili, sól i cukier razem. Odstaw na 15 minut aby warzywa trochę zmiękły. 
  5. Wymieszaj razem sos rybny, sok z limonki oraz ocet ryżowy. Wlej do warzyw.
  6. Zioła poszatkuj i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem.
 


Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz