Surówka z kapusty na azjatycką nutę
Prosta i szybka w wykonaniu surówka z kapusty na azjatycką nutą. Inspiracją do jej wykonania był przepis z książki Basic asiatisk Cornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut na sałatkę z kurczaka. Jako że por jest składnikiem zakazanym w mojej kuchni musiałam odrobinę zmodyfikować oryginalny przepis.
Składniki:
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka jasnego octu ryżowego
- 1/4 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka mięty
- Kapustę poszatkuj drobno.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paseczki.
- Chili pokrój w cienkie paseczki.
- Wymieszaj kapustę, marchewkę, chili, sól i cukier razem. Odstaw na 15 minut aby warzywa trochę zmiękły.
- Wymieszaj razem sos rybny, sok z limonki oraz ocet ryżowy. Wlej do warzyw.
- Zioła poszatkuj i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem.
Komentarze
Prześlij komentarz