niedziela, 1 listopada 2015

Kyllinggryte med bygg

Na kaszy został zbudowany nasz kraj. Kasza na śniadanie, kasza na obiad i kasza na kolację. Tak pisze w książce Norsk mat Andreas Viestad.  W poniższym daniu wykorzystujemy tylko lokalne składniki. Natomiast samo dania można przygotować w wersji bardziej bogatej z boczkiem, lub bez.
Autor zaleca użyć całego kurczaka podzielonego na 6 części, ja osobiście używam pałeczek.
Autor zaleca także moczenie kaszy w piwie (danie przesiąknięte jest aromatem chmielu), jeśli jednak planujemy przyrządzić poniższe danie dla całej rodziny, zalecam moczenie kaszy w bulionie - moim maluchom bardziej smakuje ta wersja.





Składniki:
  1. 200 g pęczaku
  2. 1 kurczak podzielony na 6 części/ około 1 kg pałeczek
  3. 2 cebule pokrojone w talarki
  4. masło
  5. 2 łyżki cukru - opcjonalnie
  6. 100 g boczku, pokrojonego w kostkę - opcjonalnie
  7. 2 butelki piwa pszennego
  8. 1 kostka bulionowa
  9. 200 g brukwi, pokrojonej w kostkę
  10. 200 g selera, pokrojonego w kostkę
  11. 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  12. 2 posiekane pomidory
  13. 1 mała pora, pokrojona w talarki - opcjonalnie
  14. 10 ziaren czarnego pieprzu
  15. 2 liście laurowe
Wykonanie:
  1. Na kilka godzin namocz kaszę, najlepiej w piwie można także w  bulionie.
  2. Kurczaka/pałeczki smaż razem z cebulą na maśle w głębokim garnku przez około 10 - 15 minut na średnim ogniu aż cebula się zarumieni.
  3. Posyp ewentualnie cukrem i dodaj boczek - smaż przez kolejnych kilka minut na wolnym ogniu.
  4. Dodaj resztę składników do garnka i na średnim ogniu gotuj przez około godzinę, może nawet dłużej.  

    Kuchnia skandynawska 2015 Kasza niejedno ma imię i oblicze
Kuchnia skandynawska 2015
Kuchnia skandynawska 2015                   Kasza niejedno ma imię i oblicze

4 komentarze:

  1. To musi byc pyszne, zgapiam i wypróbuje :-) Pozdrawiam serdecznie i obserwuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Danie jest naprawdę dobre i przede wszystkim bardzo sycące.

      Usuń
  2. Jak fajnie, że już w pierwszym dniu akcji mogę dodać Twój przepis :) Bardzo ciekawe i proste w przygotowaniu danie, które na pewno zadowoli gust niejednego Polaka także. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze kilka przepisów do Twojej akcji. Specjalnie z biblioteki wypożyczałam książki kucharskie o kuchni norweskiej. Ciekawa jetem także, co przygotowali pozostali uczestnicy akcji.

      Usuń