Kyllinggryte med bygg
Na kaszy został zbudowany nasz kraj. Kasza na śniadanie, kasza na obiad i kasza na kolację. Tak pisze w książce Norsk mat Andreas Viestad. W poniższym daniu wykorzystujemy tylko lokalne składniki. Natomiast samo dania można przygotować w wersji bardziej bogatej z boczkiem, lub bez.
Autor zaleca użyć całego kurczaka podzielonego na 6 części, ja osobiście używam pałeczek.
Autor zaleca także moczenie kaszy w piwie (danie przesiąknięte jest aromatem chmielu), jeśli jednak planujemy przyrządzić poniższe danie dla całej rodziny, zalecam moczenie kaszy w bulionie - moim maluchom bardziej smakuje ta wersja.
Składniki:
Autor zaleca użyć całego kurczaka podzielonego na 6 części, ja osobiście używam pałeczek.
Autor zaleca także moczenie kaszy w piwie (danie przesiąknięte jest aromatem chmielu), jeśli jednak planujemy przyrządzić poniższe danie dla całej rodziny, zalecam moczenie kaszy w bulionie - moim maluchom bardziej smakuje ta wersja.
Składniki:
- 200 g pęczaku
- 1 kurczak podzielony na 6 części/ około 1 kg pałeczek
- 2 cebule pokrojone w talarki
- masło
- 2 łyżki cukru - opcjonalnie
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę - opcjonalnie
- 2 butelki piwa pszennego
- 1 kostka bulionowa
- 200 g brukwi, pokrojonej w kostkę
- 200 g selera, pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 posiekane pomidory
- 1 mała pora, pokrojona w talarki - opcjonalnie
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- Na kilka godzin namocz kaszę, najlepiej w piwie można także w bulionie.
- Kurczaka/pałeczki smaż razem z cebulą na maśle w głębokim garnku przez około 10 - 15 minut na średnim ogniu aż cebula się zarumieni.
- Posyp ewentualnie cukrem i dodaj boczek - smaż przez kolejnych kilka minut na wolnym ogniu.
- Dodaj resztę składników do garnka i na średnim ogniu gotuj przez około godzinę, może nawet dłużej.
To musi byc pyszne, zgapiam i wypróbuje :-) Pozdrawiam serdecznie i obserwuję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Danie jest naprawdę dobre i przede wszystkim bardzo sycące.
UsuńJak fajnie, że już w pierwszym dniu akcji mogę dodać Twój przepis :) Bardzo ciekawe i proste w przygotowaniu danie, które na pewno zadowoli gust niejednego Polaka także. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam jeszcze kilka przepisów do Twojej akcji. Specjalnie z biblioteki wypożyczałam książki kucharskie o kuchni norweskiej. Ciekawa jetem także, co przygotowali pozostali uczestnicy akcji.
Usuń