poniedziałek, 9 listopada 2015

Polędwiczki po tajsku

Bardzo smaczne danie na azjatycką nutę z wykorzystaniem mleczka kokosowego, kurkumy, goździków, czosnku, nasion kolendry, sosu rybnego i sos sojowego.



Składniki:
  1. około 500 g polędwicy wieprzowej
  2. 400 - 500 ml mleczka kokosowego
  3. 2 małe marchwki
  4. 1 mała cukinia
  5. 2 cebule dymki 
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 cytryna
  8. 1 papryczka chili
  9. 6 łyżek sosu sojowego
  10. 3 łyżki sosu rybnego
  11. 2 łyżki oleju
  12. 2 cm świeżego imbiru
  13. 1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
  14. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  15. 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  16. 1 łyżeczka kurkumy
  17. 2 goździków
Wykonanie:
  1. Na sam początek przygotowujemy marynatę. W moździerzu ucieramy na proszek: pieprz, nasiona kolendry, kminek rzymski, kurkumę i goździki.
  2. Polędwicę kroimy na medaliony grubości około 1 - 1 1/2 cm.
  3. Do miski wkładamy mięso, przygotowaną mieszankę przypraw, cebulę dymkę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez prasę, imbir starty na tartce (małe oczka), posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami, sok z cytryny, sos sojowy, sos rybny, olej. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. W woku rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzanym smażymy krótko medaliony z obu stron. Przed smażeniem czyścimy medaliony z marynaty.
  5. Po usmażeniu polędwiczek, na ten sam tłuszcz dodajemy marchewkę (pokrojoną w cienkie plasterki), cukinię pokrojoną w ćwiartki oraz szczypiorek z cebuli. Chwilę smażę na dużym ogniu.
  6. Dodaję marynatę, smażę chwilę i dodaję mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Dodajemy usmażone polędwiczki i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut.
  8. Danie podaje z ugotowanym ryżem.

Inspiracją do wykonania tego dania był przepis opublikowany tutaj.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz