Kolorowa korma z kurczakiem
W ostatnim czasie eksperymentuje z kuchnią indyjską.
Składniki:
- około 600 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z udka), pokrojonego w kawałki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml pomidorów z puszki
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki garam masala (mniej lub więcej wedle uznania)
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
- 1 - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1/2 czerwonej papryczki chili, drobno posiekana
- 1/2 - 1 łyżki płynnej przyprawy typu maggi lub 1 kostka rosołowa
- pieprz i sól
- świeża kolendra
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
- Odrobinę oleju naturalnego wlej do garnka lub głębokiej patelni. Podsmaż cebulę aż będzie szklista i miękka.
- Dodaj paprykę, czosnek, imbir i chili, podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj gram masala, wymieszaj wszystkie składniki dobrze razem i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu zanim dodasz kolejne składniki.
- Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, jogurt, maggi lub kostkę rosołową oraz marchewkę. Gotuj przez około 10 minut.
- Następnie dodaj kurczaka i na małym ogniu gotuj przez kolejnie 15 minut lub do momentu kiedy kurczak będzie ugotowany a warzywa miękkie.
- Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz gram masala jeśli to konieczne.
- Przed podaniem posyp kolendrą.
- Podawaj w chlebkiem naan lub ugotowanym ryżem.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń