Stempelkowe ciasteczka

Moja poczciwa waga kuchenna w ostatnim tygodniu "zwariowała" podwójnie zawyżając wagę. Odchylenie od normy zauważył L.podczas wypieku chleba. Tak więc ostatni piątek zrobiłam rundę po sklepach w poszukiwaniu nowej wagi. W jednym ze sklepów spotkałam stemple do ciastek o których marzyłam od dawna. Jako że cena była bardzo przyzwoita, szybko wylądowały w moim koszyku i już tego samego dnia zostały wypróbowane przez nas. Najwięcej radości a także sprzeczek mieli chłopcy (kupiłam tylko jeden egzemplarz z trzema motywami a rączki podwójne dlatego przed następnym razem muszę dokupić jeszcze jeden).


Do wykonania ciasteczek wykorzystałam przepis ze strony zapach wspomnień, który podaję poniżej z zmianami, które ja wprowadziłam.

Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej 
  2.  125 g masła 
  3.  120 g cukru
  4. 1 małe opakowanie cukru waniliowego 
  5. 1 jajko
  6. 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
  1.  Przesiać mąkę pszenną do dużej miski lub na stolnicę.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól, następnie dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i delikatnie wyrabiać palcami, aż masło zostanie całkowicie wymieszane z mąką.
  3.  Przełożyć wszystko do misy (jeśli ciasto zagniatane było na stolnicy), dodać jajko i  wyrobić. 
  4. Uformować z ciasta kulę, zwinąć w folię, włożyć do lodówki na min 1h. Można też włożyć do zamrażarki, jeśli zależy nam na czasie jednak w tym przypadku ciasto najprawdopodobniej schłodzi się nie równomiernie lub za bardzo.
  5. Po tym czasie rozwałkować ciasto na min 2 mm na stolnicy obsypanej mąką. Za pomocą stempli odcisnąć wzór, następnie  delikatnie wyciąć ciasteczka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Piec przez ok. 10 min w temp. 160 stopni.

Komentarze

  1. Świetne stempelki. Na takie ciasteczka mogłabym sobie teraz pozwolić. A Ciebie zapraszam do udziału w akcji Kuchnia skandynawska 2016. Zostało 10 dni ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty