Chleb orkiszowy ze słonecznikiem
Dzisiaj prezentuje przepis na chleb, który idealnie pasuje do blachy o rozmiarach około 28x10cm.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- garść nasion słonecznika plus trochę do posypania ciasta
- 1/2 opakowanie drożdży suchych
- około 1 - 1,5 szklanki letniej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier oraz wodę (osobiście za każdym razem dodaję różną objętość wody, jednak ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste).
- Dodać nasiona słonecznika.
- Ciasto wyrabiać ręcznie przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jędrnej masy. Ciasto klei się do ręki.
- Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto (w tym momencie ciasto powinno odchodzić trochę od ręki i uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię).
- Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Posypać nasionami słonecznika, które należy docisnąć do ciasta, inaczej będą odpadać w trakcie pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C.
- Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Podnieść temperaturę do 200°C. Piec około 25 - 30 minut aż wierzch chleba będzie rumiany.
- Chleb piekę na środkowym poziomie piekarnika, w trybie grzania dół-góra.
Zdrowy, pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńMożna tak powiedzieć. Przede wszystkim nie trudny do wykonania.
Usuń