Ciasto czekoladowe z kokosem
Kokosowo - czekoladowe małe co nie co ;-)
Składniki:
Składniki:
- 200 g masła
- 3 dl mąki
- 2,5 cukru
- 1 dl mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 dl wiórek kokosowych
- 1 dl cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
- Ubij miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na krem.
- Dodaj jajka, każde osobno, ucierając masę przed dodaniem kolejnego jajka.
- Wymieszaj razem sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki. Dodaj do ciasta, mieszając cały czas dodaj także mleko. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.
- Blachę do pieczenia około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i piec w temperaturze 200 C przez około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
- Po upieczeniu wystudź ciasto.
- Cukier puder roztop w garnku razem z sokiem z cytryny. Wylej polewę na ciasto. Posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz