wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe z kokosem

Kokosowo - czekoladowe małe co nie co ;-)



Składniki:
  1. 200 g masła
  2. 3 dl mąki
  3. 2,5 cukru
  4. 1 dl mleka
  5. 4 jajka
  6. 4 łyżki kakao
  7. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  9. 1/2 dl wiórek kokosowych
  10. 1 dl cukru pudru
  11. 1 łyżka soku z cytryny
  12. wiórki kokosowe do posypania ciasta
Sposób wykonania:
  1. Ubij miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na krem.
  2. Dodaj jajka, każde osobno, ucierając masę przed dodaniem kolejnego jajka.
  3. Wymieszaj razem sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki. Dodaj do ciasta, mieszając cały czas dodaj także mleko. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.
  4. Blachę do pieczenia około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i piec w temperaturze 200 C przez około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  5. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  6. Cukier puder roztop w garnku razem z sokiem z cytryny. Wylej polewę na ciasto. Posyp wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz