czwartek, 23 kwietnia 2015

Marchewka w pomarańczowym sosie

Gotowana marchewka w pomarańczowej glazurze. Świetny dodatek do dań z ryby oraz mięs pieczonych na grillu.




Składniki:
  1. 350 g marchewki
  2. 8 dl soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  3. 8 - 10 gwiazdek anyżu
  4. 60 g masła
  5. 4 łyżki soku z cytryny
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
  1. Marchewki oczyść i pokrój na słupki.
  2. Włóż marchewki do garnka, zalej sokiem z pomarańczy, dodaj anyż i gotuj około 5 - 10 minut (w zależności od wielkości marchewek, tak aby były półmiękkie)
  3. Wyjmij marchewki z garnka, następnie odparuj sok z pomarańczy do objętości około 1/2 dl.
  4. Włóż marchewki z powrotem do soku, dodaj masło. Gotuj aż otrzymasz rzadki sos.
  5. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.



    Marchewkowy zawrót głowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz