sobota, 11 kwietnia 2015

Kotlety ziemniaczano - rybne

Kotlety wykonane są z tuńczyka (z puszki), jednak można je także przygotować  z gotowanej ryby. Polecam.



Składniki:
  1. 2 - 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
  2. 350 g tuńczyka z wody, albo gotowanej ryby
  3. 2 dl oleju do smażenia
  4. 150 g tartej bułki
  5. 90 g mąki pszennej
  6. 2 jajka
  7. 1 mała zielona cebula lub dymka, poszatkowana
  8. 2 łyżeczki musztardy
  9. 2 łyżki posiekanej pietruszki
  10. sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź oraz przeciśnij przez prasę. Ostudź.
  3. Dodaj tuńczyka, musztardę, zieloną cebulkę oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dobrze.
  4. Oprusz ręce mąką. Z masy ziemniaczano - rybnej uformuj kotlety około 8 - 10 sztuk. 
  5. Ułóż kotlety na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  6. Jajka roztrzep widelcem na głębokim talerzu. Tartą bułkę i mąkę wysyp na talerzyki.
  7. Kotlety optocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w tartej bułce.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety piec około 2 - 3 minut z każdej strony na złotawy kolor.
  9. Upieczone kotlety odłóż na papierowy ręcznik aby odsączyć je oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz