Kotlety ziemniaczano - rybne
Kotlety wykonane są z tuńczyka (z puszki), jednak można je także przygotować z gotowanej ryby. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 2 - 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
- 350 g tuńczyka z wody, albo gotowanej ryby
- 2 dl oleju do smażenia
- 150 g tartej bułki
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 mała zielona cebula lub dymka, poszatkowana
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedź oraz przeciśnij przez prasę. Ostudź.
- Dodaj tuńczyka, musztardę, zieloną cebulkę oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dobrze.
- Oprusz ręce mąką. Z masy ziemniaczano - rybnej uformuj kotlety około 8 - 10 sztuk.
- Ułóż kotlety na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Jajka roztrzep widelcem na głębokim talerzu. Tartą bułkę i mąkę wysyp na talerzyki.
- Kotlety optocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzej olej. Kotlety piec około 2 - 3 minut z każdej strony na złotawy kolor.
- Upieczone kotlety odłóż na papierowy ręcznik aby odsączyć je oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz