Sernik z jogurtu greckiego
Pyszny sernik z jogurtu greckiego, który niestety wymaga bardzo długiego czasu pieczenia.
Przepis pochodzi z jednego często odwiedzanego przeze mnie bloga Det søte liv. Autorka zebrała na swoim blogu ponad 3300 przepisów na najróżniejsze ciasta, torty, babki czy ciasteczka.
Sernik, jak wspomniałam wymaga prawie 3 godzinnego pieczenia w niskiej temperaturze. Ma to zapobiec popękaniu sernika na wierzchu. Mój sernik po trzy godzinnym pobycie w piekarniku nadal miał biały wierzch, dlatego podwyższyłam temperaturę i trzymałam go prawie jeszcze godzinę. Owszem wierzch popękał, sernik pięknie wyrósł po czym opadł do swojej pierwotnej wysokości.
Ciasto wyszło super. Ja do niego na pewno wrócę, gdyż uwielbiam serniki, a biały ser mogę tylko od czasu do czasu kupić w tzw. polskim sklepie.
Składniki:
Spód
Przepis pochodzi z jednego często odwiedzanego przeze mnie bloga Det søte liv. Autorka zebrała na swoim blogu ponad 3300 przepisów na najróżniejsze ciasta, torty, babki czy ciasteczka.
Sernik, jak wspomniałam wymaga prawie 3 godzinnego pieczenia w niskiej temperaturze. Ma to zapobiec popękaniu sernika na wierzchu. Mój sernik po trzy godzinnym pobycie w piekarniku nadal miał biały wierzch, dlatego podwyższyłam temperaturę i trzymałam go prawie jeszcze godzinę. Owszem wierzch popękał, sernik pięknie wyrósł po czym opadł do swojej pierwotnej wysokości.
Ciasto wyszło super. Ja do niego na pewno wrócę, gdyż uwielbiam serniki, a biały ser mogę tylko od czasu do czasu kupić w tzw. polskim sklepie.
Składniki:
Spód
- 200 g ciasteczek np. owianych lub typu Be-be
- 1 dl cukru
- 100 masła
- 750 g jogurtu greckiego
- 300 g serka kremowego np. Philadelphia
- 1,5 cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj cukier i roztopione masło. W małej formie o średnicy około 20 cm (ja użyłam 26 cm) wyłóż dno papierem do pieczenia. Wyłóż masę ciasteczkową, przygnieć do dna. Włóż do lodówki.
- Jajka ubij z 1 dl cukru (nie na pianę). Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mąkę.
- W drugiej misce ubij serek kremowy z pozostałym cukrem (0,5 dl). Wmieszaj do masy jogurt grecki. Dokładnie wymieszaj razem, na koniec dodaj masę jajeczną. Wymieszaj bardzo dokładnie, tak aby masa była bez grudek.
- Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej masę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160C. Włóż jedną dużą blachę do pieczenia na środkowy poziom. (Nie używaj siatki do pieczenia, gdyż ciasto jest dość mokre i może wypłynąć w trakcie pieczenia przez dolne szczeliny. W ten sposób chronisz piekarnik przed zabrudzeniem).
- Gdy piekarnik uzyskał wskazaną temperaturę włóż ciasto i obniż temperaturę pieczenia do 120C. Piec 3 godziny.
- Po upieczeniu ostudź ciasto, a następnie przechowaj w lodówce przez noc, zanim je pokroisz. Wg autorki ma to zapobiec rozpadaniu się ciasta.

Komentarze
Prześlij komentarz