poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Czerwona kapusta *klasycznie*


Stół nakryty do niedzielnego obiadu. W kuchni unosi się domowego rosołu, zapach pieczonych zrazów oraz ciemnego pieczeniowego sosu. Babcia łyżką cedzakową wyjmuje kluski śląskie. Następnie nakłada do salaterek czerwoną kapustę. Wspomnienie z dzieciństwa i niezapomniany smak babcinej czerwonej kapusty.



Składniki:
  1. 1 kg czerwonej kapusty
  2. 1/2 cebuli
  3. 5 dl wody
  4. 1 dl domowego soku z czerwonej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
  5. 2 łyżki cukru
  6. 2 łyżki octu
  7. sól i pieprz
  8. smalec
Wykonanie:
  1. Czerwoną kapustę oczyść. Poszatkuj drobno.
  2.  Cebulę posiekaj drobno.
  3. Włóż kapustę i cebulę do dużego garnka, dodaj wodę, cukier i ocet. Gotuj około 30 minut, lub dłużej w zależności jak twardą/miękką chcesz mieć kapustę.
  4. Pod koniec gotowania dodaj dżem/sok porzeczkowy oraz trochę smalcu.
  5. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz