sobota, 24 września 2016

Ciasto marchewkowe z pomarańczową nutą

Kolejna wersja ciasta marchewkowego. Tym razem z dodatkiem tartej skórki z pomarańczy.


Składniki:
  1. 4 jajka
  2. 200 g cukru
  3. 300 g mąki pszennej
  4. 300 g tartej marchewki
  5. 5 łyżek oleju naturalnego
  6. 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy (bez białej części)
  7. 1 łyżka cynamonu
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  10. 200 g serka kremowego typy philadelphia
  11. 300 g cukru pudru
  12. 3 łyżki miękkiego masła
  13. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Następnie dodaj olej, skórkę z pomarańczy oraz startą marchewkę. Wymieszaj wszystko dobrze.
  5. Średniej wielkości blachę (około 24x32) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
  6. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 45 - 55 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 
  7. Ostudź ciasto.
  8. Z 4 ostatnich składników na powyższej liście ubij krem. Do miski włóż serek kremowy, cukier puder, masło i cukier waniliowy. Ubij na krem. Wyłóż równomiernie na ciasto.

1 komentarz: