wtorek, 20 września 2016

Zielone curry z cukinia i papryka

Podczas ostatnich zakupów z sklepie tajskim zakupiłam zielone curry. Przyszła pora aby ją wykorzystać. Zielona pasta curry jest najostrzejszą z past curry. Jednak jej ostrość jest uzależniona od producenta, jak i składników z których została przygotowana. Dlatego zawsze warto dodawać pastę curry w małej ilości, próbując czy dany stopień ostrości nam odpowiada.



Gdy przygotowuje curry zawsze w myślach powracam do Tajlandii. Przepiękne plaże, gorąca woda, słońce i najróżniejsze zapachy - jedzenia, prania czy nawet kanalizacji. To wszystko miesza się w kalejdoskopie wspomnień.


 Składniki:
  1. 500 g filetów z kurczaka, pokrojonych w paski
  2. 1 puszka mleczka koksowego
  3. 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  4. 3 młode, cienkie dymki, pokrojone w talarki
  5. 2 łodygi trawy cytrynowej, koniec trawy zgnieć nożem
  6. 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  7. 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  8. 1/2 cukinii, pokrojona w kostkę
  9. 1 zielona papryczka chili, pokrojona w talarki (można użyć czerwoną papryczkę, lub też pominąć ten składnik)
  10. sok z 1 limonki (do smaku) 
  11. 1 łyżka sosu sojowego (do smaku)
  12. 1 łyżka sosu rybnego (do smaku)
  13. 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  14. trochę cukru do smaku
  15. trochę oleju naturalnego
  16. świeża kolendra
  17. ryż lub makaron ryżowy jako dodatek
Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu. Ryż lub makaron ryżowy przygotuj według opisu na opakowaniu.
  2.  Kurczaka podsmaż na oleju, jednak nie za długo, tak aby był średnio usmażony. Odłóż kurczaka do miski. (ten etap można pominąć, dodając kurczaka razem z papryką i cukinią oraz gotując zupę trochę dłużej)
  3. Weź 2 łyżki tłuszczu z mleczka kokosowego do garnka lub głębokiej patelni. Dodaj cebulę i podsmaż chwilę aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj chili, imbir i trawę cytrynową. Smaż minutę po czym dodaj zieloną pastę curry. Wymieszaj wszystko razem.
  4. Dodaj bulion drobiowy oraz resztę mleczka kokosowego. Zagotuj.
  5. Dopraw do smaku zupę sokiem z limonki, sosem rybnym i sojowym oraz cukrem.
  6. Teraz dodaj paprykę, cukinię oraz upieczonego kurczaka. Gotuj przez około 10 minut.
  7. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.

Danie inspirowane podróżą 2016

1 komentarz:

  1. curry uwielbiam, mogę je jeść w każdej wersji - mięsnej czy warzywnej :)
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń