Zielone curry z cukinia i papryka
Podczas ostatnich zakupów z sklepie tajskim zakupiłam zielone curry. Przyszła pora aby ją wykorzystać. Zielona pasta curry jest najostrzejszą z past curry. Jednak jej ostrość jest uzależniona od producenta, jak i składników z których została przygotowana. Dlatego zawsze warto dodawać pastę curry w małej ilości, próbując czy dany stopień ostrości nam odpowiada.
Gdy przygotowuje curry zawsze w myślach powracam do Tajlandii. Przepiękne plaże, gorąca woda, słońce i najróżniejsze zapachy - jedzenia, prania czy nawet kanalizacji. To wszystko miesza się w kalejdoskopie wspomnień.
Składniki:
Gdy przygotowuje curry zawsze w myślach powracam do Tajlandii. Przepiękne plaże, gorąca woda, słońce i najróżniejsze zapachy - jedzenia, prania czy nawet kanalizacji. To wszystko miesza się w kalejdoskopie wspomnień.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka, pokrojonych w paski
- 1 puszka mleczka koksowego
- 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 3 młode, cienkie dymki, pokrojone w talarki
- 2 łodygi trawy cytrynowej, koniec trawy zgnieć nożem
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1/2 cukinii, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryczka chili, pokrojona w talarki (można użyć czerwoną papryczkę, lub też pominąć ten składnik)
- sok z 1 limonki (do smaku)
- 1 łyżka sosu sojowego (do smaku)
- 1 łyżka sosu rybnego (do smaku)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- trochę cukru do smaku
- trochę oleju naturalnego
- świeża kolendra
- ryż lub makaron ryżowy jako dodatek
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu. Ryż lub makaron ryżowy przygotuj według opisu na opakowaniu.
- Kurczaka podsmaż na oleju, jednak nie za długo, tak aby był średnio usmażony. Odłóż kurczaka do miski. (ten etap można pominąć, dodając kurczaka razem z papryką i cukinią oraz gotując zupę trochę dłużej)
- Weź 2 łyżki tłuszczu z mleczka kokosowego do garnka lub głębokiej patelni. Dodaj cebulę i podsmaż chwilę aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj chili, imbir i trawę cytrynową. Smaż minutę po czym dodaj zieloną pastę curry. Wymieszaj wszystko razem.
- Dodaj bulion drobiowy oraz resztę mleczka kokosowego. Zagotuj.
- Dopraw do smaku zupę sokiem z limonki, sosem rybnym i sojowym oraz cukrem.
- Teraz dodaj paprykę, cukinię oraz upieczonego kurczaka. Gotuj przez około 10 minut.
- Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.

curry uwielbiam, mogę je jeść w każdej wersji - mięsnej czy warzywnej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego