wtorek, 13 września 2016

Zupa z ciecierzycą i cukinią

Postanowiłam wypróbować kilka przepisów z zastosowaniem roślin strączkowych. Przecież oprócz grochu czy fasoli możemy znaleźć wiele ciekawych lecz mniej popularnych roślin. Ciecierzycę przygotowałam wcześniej tylko raz i muszę przyznać, że bardzo zraziłam się do cieciorki. Jednak teraz poszukuje dań, które można przygotować szybko, są smaczne a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Dodatkowo muszą zostać zaakceptowane przez najmłodszych członków rodziny, bo to z myślą o nich przygotowuje nowe dania, tak aby poszerzyć nasz jadłospis o ciekawe przepisy.
Ciecierzyca  jest bardzo wartościową rośliną zawierającą spore ilości białka i innych składników odżywczych. Warto wprowadzić ją na stałe do jadłospisu, spożywając ją regularnie w różnej postaci.

Moja propozycja podania ciecierzycy to zupa. Dodam - bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na dodatek smaczna.Warto przed podaniem dodać świeżych ziół.



Składniki:
  1. 1 litr bulionu warzywnego albo drobiowego(może być z kostki)
  2. 200 g ugotowanej ciecierzycy 
  3. 200 g suchej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  4. 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę
  5. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  6. 2 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
  7. 1 mała cebul, drobno posiekana
  8. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  9. 2 małe dymki,pokrojone w talarki
  10.  sól i pieprz
  11. trochę oleju naturalnego

Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie wyżej wymienione składni według opisu. 
  2. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę aż zmięknie.
  3. Następnie dodaj cukinię i kiełbasę. Podsmaż 3 minuty.
  4. Dodaj bulion, ciecierzycę, dymkę i pomidory. Zagotuj.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Zupa jest gotowa do podania, gdy cukinia jest wystarczająco miękka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz