środa, 7 września 2016

Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem

Uwielbiam dania przygotowane na bazie tajskiej czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego, obowiązkowo z najróżniejszymi dodatkami, które dodają potrawie wyjątkowy smak.



W trakcie naszego pobytu w Tajlandii unikaliśmy "normalnych" restauracji jak ognia. Aby spożyć lancz, obiad czy kolację wybieraliśmy miejsca w których można było spotkać "tubylców" nie turystów. W ten sposób udało nam się znaleźć bardzo tanią a zarazem rewelacyjną kuchnię domową z przemiłą obsługą. Zobaczcie sami jak wyglądało przygotowanie posiłków w tym miejscu.


Kho Samui, Ban Lamai


Składniki (dla 4 osób):
  1. 500-600 g świeżego łososia (lub innej ryby), pokrojonego w kawałki 2x2cm 
  2. 100 g świeżego szpinaku
  3. 400 ml mleczka kokosowego
  4. 250 ml bulionu rybnego (może być z kostki bulionowej)
  5. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  6. 1 średniej wielości czerwona papryka, pokrojona w piórka
  7. 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  8. 1 czerwona papryka chili, bez pestek, drobno posiekana
  9. 3-5 łyżeczek tajskiej czerwonej pasty curry (lub wedle uznania)
  10. 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  11. 1 łyżeczka cukru
  12. 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  13. 1/2 limonki, sok
  14. trochę świeżej kolendry
  15. 1 łyżka oleju
  16. dodatkowo ugotowany ryż albo chlebki naan
Wykonanie:
  1.  Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu. 
  2. Jeśli używasz ryż - ugotuj według opisu na opakowaniu
  3. Na oleju podsmaż cebulę oraz paprykę do momentu aż cebula będzie szklista i miękka. 
  4. Dodaj czosnek oraz chili - smaż przez około minutę, zanim dodasz czerwoną pastę curry. Wymieszaj wszystko dobrze razem i smaż przez chwilę.
  5. Dodaj mleczko kokosowe oraz bulion rybny. Na małym ogniu gotuj przez około 5 minut.
  6. Do smaku dopraw sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem i sokiem z limonki. Ważne aby utrzymać odpowiednią równowagę miedzy smakiem ostrym, słodkim i kwaśnym.
  7. W czasie kiedy curry gotuje się na małym ogniu. Na patelni rozgrzej trochę oleju, następnie usmaż na nim rybę. Gdy ryba będzie prawie gotowa zdejmij ją na talerzyk. 
  8. Do gotującego się na wolnym ogniu curry dodaj szpinak oraz posiekaną kolendrę. Dodaj usmażoną rybę.
  9. Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.


Danie inspirowane podróżą 2016

1 komentarz: