piątek, 16 września 2016

Muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym

Ostatnio wypieki na Słodki weekend wybiera najstarszy syn poprzez bardzo prostą zabawę. Najpierw ustalamy czy chcemy wykonać ciasto, muffinki czy ciasteczka. Następnie decydujemy się  główny smak wypieku. Na koniec wybieramy "najpyszniej" wyglądające zdjęcie.
W ten sposób trafiliśmy na mocno czekoladowe muffinki z wiśniami. Przepis można znaleźć na kilku blogach między innymi na mirabelkowy.pl  czy  mojewypieki.



Z powodu braku świeżych wiśni, użyłam domowej produkcji dżemu wiśniowego.

Składniki:
  1.  2 szklanki mąki pszennej
  2. 1/4 szklanki kakao
  3. 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  6. 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
  7. 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  8. pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
  9. 2 jajka, lekko roztrzepane
  10. 3 łyżki dżemu wiśniowego
Wykonanie:
  1.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2.  W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
  3.  W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę lub jogurt, masło. 
  4.  Składniki obu naczyń połączyć i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste). Dodać dżem.
  5. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz