Tajski rosół z makaronem, papryką i chili
Akcja dania inspirowane podróżą przywołała ponownie wspomnienia. Wspomnienia miejsc jak i dań tam spożywanych. Prawie z każdej podróży przywożę miłość do jakiejś potrawy. Jednak do kuchni tajskiej pałam miłością ogromną. Dania tej kuchni mogłabym jeść codziennie i tylko posiadanie dzieci w wieku przedszkolnym, które dopiero uczą się spożywać produkty ostre hamuje mnie przed tym zapędem. W każdym razie przygotowuje je dość często.
W trakcie naszego pobytu w Tajlandii tajski rosół jedliśmy codziennie na lancz. Zamawiany w przy ulicznych kuchniach polowych, smakował rewelacyjnie. Idealne zrównoważenie smaków ostrego, słodkiego i słonego. Dodatkowo z pełnym podziwem zerkaliśmy na mieszkańców miasteczka, którzy jakby nie było pikantną dla nas zupę doprawiali jeszcze taką ilością ostrych sosów i suszonej papryczki chili, która dla nas byłaby nie do przełknięcia.
Rosół tajski jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaskakuje może ilością składników, jednak wszystkie pełnią ważną rolę w zupie i powodują jej smakową harmonię.
Możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na rosół tajski - ja sama mam ich kilka. Niżej prezentowany tajski rosół jest dość słony (jeśli uważacie, że jest za słony, dodajcie trochę cukru - zrównoważy to słony smak).
Składniki:
.
W trakcie naszego pobytu w Tajlandii tajski rosół jedliśmy codziennie na lancz. Zamawiany w przy ulicznych kuchniach polowych, smakował rewelacyjnie. Idealne zrównoważenie smaków ostrego, słodkiego i słonego. Dodatkowo z pełnym podziwem zerkaliśmy na mieszkańców miasteczka, którzy jakby nie było pikantną dla nas zupę doprawiali jeszcze taką ilością ostrych sosów i suszonej papryczki chili, która dla nas byłaby nie do przełknięcia.
Rosół tajski jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaskakuje może ilością składników, jednak wszystkie pełnią ważną rolę w zupie i powodują jej smakową harmonię.
Możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na rosół tajski - ja sama mam ich kilka. Niżej prezentowany tajski rosół jest dość słony (jeśli uważacie, że jest za słony, dodajcie trochę cukru - zrównoważy to słony smak).
![]() |
Kho Samui, Big buddha |
Składniki:
- 3 filety z kurczaka, pokrojone w małe kawałki (można też użyć mięsa z innej części kurczaka)
- 200 g makaronu jajecznego
- 2 drobiowe kostki bulionowe
- 1 1/2 litra wody
- 75 ml sosu sojowego
- 6 łyżek słodkiego sosu chili
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 młode dymki, pokrojone talarki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 - 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 1 - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sok z 1/2 limonki
- świeżo zmielony pieprz
- świeża kolendra
- nasiona sezamu
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
- Zagotuj wodę z kostkami bulionowymi i sosem sojowym. Dodaj warzywa, chili oraz imbir. Gotuj przez około 2 minuty.
- Dodaj makaron jajeczny i kurczaka. Dla pewności gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Dopraw do smaku słodkim sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, sokiem z limonki, pieprzem i ewentualnie solą (jeśli to konieczne).
- Zupa jest gotowa kiedy makaron jest al dente, a kurczak ugotowany.
- Przed podaniem posyp sezamem i posiekaną kolendrą.
.

Komentarze
Prześlij komentarz