poniedziałek, 5 września 2016

Tajski rosół z makaronem, papryką i chili

Akcja dania inspirowane podróżą  przywołała ponownie wspomnienia. Wspomnienia miejsc jak i dań tam spożywanych. Prawie z każdej podróży przywożę miłość do jakiejś potrawy. Jednak  do kuchni tajskiej pałam miłością ogromną. Dania tej kuchni mogłabym jeść codziennie i tylko posiadanie dzieci w wieku przedszkolnym, które dopiero uczą się spożywać produkty ostre hamuje mnie przed tym zapędem. W każdym razie przygotowuje je dość często.



W trakcie naszego pobytu w Tajlandii tajski rosół jedliśmy codziennie na lancz. Zamawiany w przy ulicznych kuchniach polowych, smakował rewelacyjnie. Idealne zrównoważenie smaków ostrego, słodkiego i słonego. Dodatkowo z pełnym podziwem zerkaliśmy na mieszkańców miasteczka, którzy jakby nie było pikantną dla nas zupę doprawiali jeszcze taką ilością ostrych sosów i suszonej papryczki chili, która dla nas byłaby nie do przełknięcia.

Rosół tajski jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaskakuje może ilością składników, jednak wszystkie pełnią ważną rolę w zupie i powodują jej smakową harmonię.

Możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na rosół tajski - ja sama mam ich kilka. Niżej prezentowany tajski rosół jest dość słony (jeśli uważacie, że jest za słony, dodajcie trochę cukru - zrównoważy to słony smak).
Kho Samui, Big buddha

Składniki:
  1. 3 filety z kurczaka, pokrojone w małe kawałki (można też użyć mięsa z innej części kurczaka)
  2. 200 g makaronu jajecznego
  3. 2 drobiowe kostki bulionowe
  4. 1 1/2 litra wody
  5. 75 ml sosu sojowego
  6. 6 łyżek słodkiego sosu chili 
  7. 1 łyżka płynnego miodu
  8. 3 młode dymki, pokrojone  talarki
  9. 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  10. 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  11. 1/2 - 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  12. 1 - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  13. 1 łyżeczka oleju sezamowego
  14. sok z 1/2 limonki
  15. świeżo zmielony pieprz
  16. świeża kolendra
  17. nasiona sezamu
Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu. 
  2. Zagotuj wodę z kostkami bulionowymi i sosem sojowym. Dodaj warzywa, chili oraz imbir. Gotuj przez około 2 minuty.
  3. Dodaj makaron jajeczny i kurczaka. Dla pewności gotuj na małym ogniu przez 5 minut. 
  4. Dopraw do smaku słodkim sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, sokiem z limonki, pieprzem i ewentualnie solą (jeśli to konieczne).
  5. Zupa jest gotowa kiedy makaron jest al dente, a kurczak ugotowany.
  6. Przed podaniem posyp sezamem i posiekaną kolendrą.

. Danie inspirowane podróżą 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz