piątek, 10 marca 2017

Bataty i ciecięrzyca w garam masala

Poniżej prezentowane danie powstało w ramach małego eksperymentu kulinarnego. W ostatnim czasie przygotowywane przeze mnie posiłki bazowały na curry i muszę przyznać, że trochę już mi się znudziła ta mieszanka. Jednak w półce z przyprawami posiadam jeszcze jedną mieszankę, którą uwielbiam: garam masala czyli gorące przyprawy. Ja rozgrzewający efekt mieszanki uzyskuje dopiero po dodaniu odpowiedniej ilości suszonej tajskiej papryczki chili ;-)
W każdym razie przygotowane danie wypadło lepiej niż się spodziewałam, zwłaszcza że miny domowników na nowe danie mówiły same za siebie, to uwierzcie że nic nie zostało. Najmilej zaskoczył mnie najmłodszy, który jest najbardziej sceptyczny z całej naszej czwórki jeśli chodzi o nowe dania. Z jego talerza wybierałam tylko szpinak, którego nie lubi i przekładałam do talerza starszego, który szpinak uwielbia. Maluchy miały także dobrą zabawę przy chrupaniu kulek ciecierzycy.


Składniki:
  1.  1 puszka ciecierzycy w zalewie, odsączonej
  2.  1 puszka pomidorów koktajlowych w zalewie
  3. 1 średniej wielkości batat, pokrojony w kostkę
  4.  200 ml mleczka koksowego
  5.  3 łyżki przecieru pomidorowego
  6.  1 szklanka wody
  7. 1 - 2 łyżki garam masala
  8. 1 - 3 garści świeżego szpinaku, umytego
  9. 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  10. 1 mała cebula, drobno posiekana
  11. 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  12.  1 łyżka oleju kokosowego
  13. sól, do smaku
Wykonanie:
  1.  W głębokim garnku podsmaż na oleju kokosowym czosnek, cebulę i imbir. Uważaj aby nie przypalić składników.  
  2. Następnie dodaj bataty i ciecierzycę. Zalej szklanką wody i mleczkiem kokosowym.
  3. Dodaj przecier pomidorowy oraz zalewę z pomidorów koktajlowych (pomidory koktajlowe zachowaj na później).
  4. Dopraw do smaku solą.
  5. Na wolnym ogniu gotuj do momentu aż bataty będą miękkie (pamiętaj aby od czasu do czasu zamieszać), a sos nabierze kremowej konsystencji. Jeśli uważasz, że danie jest za gęste dolej wody.
  6.  Pod koniec gotowania dodaj garam masala (nie dodawaj wszystkiego od razu, odczekaj chwilę aby sprawdzić czy smak ci odpowiada), pomidory koktajlowe oraz szpinak.

Wpis przygotowany w ramach akcji:
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń