wtorek, 28 marca 2017

Bułki orkiszowo - owsiane

Podczas ostatnich zakupów na sklepowej półce znalazłam mąkę owsianą. Naturalnie musiałam wypróbować przepis bazę na bułki. Przyznaję, że pierwszy wypiek był w miarę udany, ale bułki wyszły za bardzo rozlane i bardziej przypominały chlebki naan niż naszą tradycyjną bułkę. Poniższy przepis jest modyfikacją głównego przepisu, choć zastrzegam, że efekt może być różny - zależy od rodzaju mąki oraz pracy drożdży.



Składniki:
  1. 3 szklanki mąki orkiszowej
  2. 1 szklanka mąki owsianej
  3. 1/2 opakowanie drożdży suchych
  4. 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  5. szczypta cukru
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier oraz wodę.
  2. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ja wyrabiam ciasto ręcznie. Zajmuje to chwilę i nie trzeba nic potem myć.
  3.  Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto.
  4. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na minimum 1godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Z ciasta uformować 10 - 12 bułeczek.
  6. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.

2 komentarze:

  1. A mąka orkiszowa jakiego typu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie mam zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o mąkę orkiszową. Na sklepowej półce można znaleźć mąką orkiszową przesianą oraz razową. Ja używam mąki przesianej, niestety nie wiem jaki to typ.

      Usuń