Bułki orkiszowo - owsiane
Podczas ostatnich zakupów na sklepowej półce znalazłam mąkę owsianą. Naturalnie musiałam wypróbować przepis bazę na bułki. Przyznaję, że pierwszy wypiek był w miarę udany, ale bułki wyszły za bardzo rozlane i bardziej przypominały chlebki naan niż naszą tradycyjną bułkę. Poniższy przepis jest modyfikacją głównego przepisu, choć zastrzegam, że efekt może być różny - zależy od rodzaju mąki oraz pracy drożdży.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 opakowanie drożdży suchych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier oraz wodę.
- Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ja wyrabiam ciasto ręcznie. Zajmuje to chwilę i nie trzeba nic potem myć.
- Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto.
- Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na minimum 1godzinę w ciepłe miejsce.
- Z ciasta uformować 10 - 12 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.
A mąka orkiszowa jakiego typu ?
OdpowiedzUsuńTutaj nie mam zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o mąkę orkiszową. Na sklepowej półce można znaleźć mąką orkiszową przesianą oraz razową. Ja używam mąki przesianej, niestety nie wiem jaki to typ.
Usuń