wtorek, 21 marca 2017

Ciasto z jabłkami (mąka orkiszowa)

W tym roku piekę zdecydowanie mniej słodkich wypieków niż w poprzednim. Jednak od czasu do czasu przygotuję coś słodkiego w zdrowszej wersji.
Poniżej prezentuje Wam nowy przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto to możemy przygotować z różnymi owocami, przez co za każdym razem będzie trochę inne.



Składniki:
  1.  150 g miękkiego masła
  2. 100 g ksylitolu
  3. 150 g mąki orkiszowej
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. cynamon 
  7. gruby cukier
  8. 2 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki

Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Na cieście ułóż jabłka. Posyp cynamonem i grubym cukrem na wierzchu.
  6. Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.

2 komentarze:

  1. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń