Ciasto z jabłkami (mąka orkiszowa)
W tym roku piekę zdecydowanie mniej słodkich wypieków niż w poprzednim. Jednak od czasu do czasu przygotuję coś słodkiego w zdrowszej wersji.
Poniżej prezentuje Wam nowy przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto to możemy przygotować z różnymi owocami, przez co za każdym razem będzie trochę inne.
Wykonanie:
Poniżej prezentuje Wam nowy przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto to możemy przygotować z różnymi owocami, przez co za każdym razem będzie trochę inne.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g ksylitolu
- 150 g mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cynamon
- gruby cukier
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście ułóż jabłka. Posyp cynamonem i grubym cukrem na wierzchu.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.
Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje.
Usuń