Gofry jęczmienno - orkiszowe
Jeśli twoje dziecko uwielbia gofry polecam wypróbować przepis na bazie mąki jęczmiennej z dodatkiem mąki orkiszowej. Taki zdrowy zamiennik dla tradycyjnych gofrów na bazie mąki pszennej.
Składniki:
Dodatek maślanki powoduje lekko kwaśny posmak gofrów. Dla zwolenników słodkich wypieków polecam dodać więcej cukru niż w przepisie.
Gofry te są trochę bardziej zbite niż tradycyjne.
Z powyższej porcji uzyskamy około 15 sztuk - w zależności od rodzaju i wielkości gofrownicy.
*przepis własny
Składniki:
- 300 g mąki jęczmiennej
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 litr maślanki
- 4 łyżki ksylitolu (cukru)
- 4 łyżki roztopionego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- Wszystkie składniki wymieszaj dobrze w dużej misce, do uzyskania jednolitej masy.
- Odstaw na 20 - 30 minut.
- Piec gofry na średnim poziomie ciepła do uzyskania złotej barwy.
Dodatek maślanki powoduje lekko kwaśny posmak gofrów. Dla zwolenników słodkich wypieków polecam dodać więcej cukru niż w przepisie.
Gofry te są trochę bardziej zbite niż tradycyjne.
Z powyższej porcji uzyskamy około 15 sztuk - w zależności od rodzaju i wielkości gofrownicy.
*przepis własny
jak ja już dawno nie jadłam gofrów!!!:) smaka mi narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować.
UsuńMi też narobiłaś chęci. Chcę ograniczyć mąkę pszenną, więc wypróbuje twój przepis. Wyciągam mojego starego dezala i zrobię jutro gofry. Najbardziej lubię je z dodatkiem jagód, albo truskawek, ale nie ta pora roku. Zadowolę się goframi z dżemem truskawkowym.
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo. Ja już nie piekę gofrów na bazie mąki pszennej. Najczęściej wykorzystuję mąkę jęczmienną, jednak gdy zapraszam znajomych wtedy piekę z mąki orkiszowej - gofry są bardziej puszyste i w niczym nie ustępują tym na mące pszennej.
UsuńW najbliższym czasie powinnam napisać kolejne wpisy na gofry, gdyż osobiście piekę je bardzo często i za każdym razem eksperymentuje z przepisem.