Bułki pszenno - orkiszowe
Poniższy przepis był moim pierwszym eksperymentem z ograniczeniem mąki pszennej. Muszę przyznać, że zaczynałam bardzo ostrożnie. Dzisiaj jestem bardziej restrykcyjna.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 szklanki ciepłej wody - niepełne
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, oliwę, cukier oraz wodę.
- Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na minimum 1godzinę w ciepłe miejsce.
- Z ciasta uformować 10 - 12 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
- Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.
Smakowite bułeczki :)
OdpowiedzUsuń