Kurczak cacciatora
Poniżej prezentuje jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka który przygotowuje najczęściej na proszony obiad. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, za to efekt jak najbardziej odpowiedni.
Składniki:
Przepis pochodzi z trinesmatblogg.no - tłumaczenie własne, z małymi zmianami w przepisie.
Składniki:
- 6 udek kurczaka, przedzielonych na pół
- 200 g boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 liście laurowe
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (można też użyć tymianku, jednak nie zalecam mieszania tych ziół)
- 4 ząbki czosnku (1 drobno posiekany, 3 w plasterkach)
- 3-4 łyżki mąki ( ja używam orkiszowej)
- 1 puszka pomidorów w zalewie (pokrojonych)
- 1 puszka pomidorów cherry w zalewie (można użyć świeżych pomidorów cherry około 200 g, jednak wtedy wykorzystujemy dwie puszki zwykłych pomidorów w zalewie)
- 300 ml czerwonego winna (rodzaj według uznania, najlepiej półwytrawne: pamiętaj że smak wina wpłynie na smak całej potrawy)
- 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- 1/2 łyżeczki cukru
- trochę tłuszczu do smażenia
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
- Przygotowane udka i pałeczki kurczaka włóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, liście laurowe, rozmaryn oraz wino. Ważne aby wino pokryło kurczaka. Odstaw przynajmniej na godzinę od czasu do czasu mieszając, jeśli zalewa nie przykryła kurczaka.
- Wyjmij kurczaka z marynaty, odsącz na sitku. Nie wylewaj marynaty, będzie potrzebna do przygotowania sosu.
- Na talerz wysyp mąkę i obtocz w niej kurczaka.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw.
- W dużym garnku lub na głębokiej patelni podsmaż boczek. Dodaj czosnek - uważaj aby nie przypalić. Następnie dodaj zwykłe pomidory oraz zalewę z cherry (pomidory cherry dodamy pod sam koniec gotowania, w ten sposób będą całe) oraz winną marynatę. Zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Dodaj podpieczonego kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 - 45 minut aż kurczak będzie ugotowany.
- Pod koniec gotowania dodaj pomidory cherry oraz czarne oliwki.
- Przed podaniem usuń liść laurowy oraz rozmaryn.
- Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z trinesmatblogg.no - tłumaczenie własne, z małymi zmianami w przepisie.
Komentarze
Prześlij komentarz