Pai (baza na mące orkiszowej)
Ostatnio postanowiłam przygotować pai. Dość długo naszukałam się przepisu na ciasto, który by mi odpowiadał. Znalazłam, wypróbowałam i polecam. Nawet nie sądziłam, że może to być tak łatwe.
Składniki:
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej
- 75 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- około 3 - 5 łyżek zimnej wody
- Z mąki, masła i soli zagnieść palami na ciasto. (Tak ja się robi kruszonkę lub kruchy spód)
- Dodać zimnej wody i ponownie zagnieść.
- Ciasto zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkować na cienki okrągły placek.
- Przełożyć ostrożnie do formy.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się lekko rumienić.
- Wyjąc i ostudzić.
- Na zimny spód wykładamy resztę składników, które zapiekamy według przepisu.
Skąd oryginalnie pochodzi ta potrawa? :)
OdpowiedzUsuńPai na bazie maki orkiszowej jest czescia innego przepis, ktory pochodzi z jednej z zagranicznych stron - tlumaczanie wlasne.
Usuń