piątek, 24 marca 2017

Lapper (mąka orkiszowa i jęczmienna)

Moi chłopcy uwielbiają te placuszki, więc postanowiłam wprowadzić także zmiany do tego przepisu. Uwierzcie, że różnica jest prawie nie wyczuwalna. Polecam gorąco.


 Lapper pieczone najczęściej są na specjalnej elektrycznej płaskiej patelni do naleśników – pieczenie jest szybsze i łatwiejsze. Z powodzeniem można je także piec na zwykłej patelni, najlepiej tej do naleśników.

Składniki:
  1. 400 ml kefiru
  2. 2 jajka
  3. 100 g ksylitolu
  4. 200 g mąki orkiszowej
  5. 50 g mąki jęczmiennej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
  1. Jajka, cukier oraz kefir wymieszaj dokładnie razem.
  2. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą, gładką, gęstą masę.
  3. Odstaw na 30 minut.
  4. Nagrzej dobrze patelnie, następnie delikatnie wysmaruj masłem.
  5. Zmniejsz temperaturę patelni.Do nakładania lapper najlepiej używać małej chochli np. do sosów, w ten sposób wszystkie lapper będą podobnej wielkości.
  6. Piecz lapper po obu stronach aż nabiorą złotego koloru.
  7. Upieczone wykładaj np. na siatkę od grilla

2 komentarze: