piątek, 6 maja 2016

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Przepis na kolejny weekendowy wypiek. Większy-mniejszy zażyczył sobie ciasto czekoladowe bez polewy.




Składniki:
  1. 350 g mąki pszennej
  2. 250 g margaryny
  3. 150 g cukru
  4. 4 jajka
  5. 3 łyżki kakao
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. duża puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
  1. Cukier utrzyj z margaryną.
  2. Następnie dodawaj po jednym jajku, ucierając dobrze masę.
  3. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy. 
  4. Wszystko dobrze utrzyj na jednolitą masę.
  5. Brzoskwinie odcedź z syropu. Część brzoskwiń pokrój w paski, pozostałe w grubą kostkę.
  6. Brzoskwinie pokrojone w kostkę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  7. Blachę o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Przełóż masę. Pozostałe brzoskwinie ułóż na wierzchu ciasta.
  9. Ciasto pieczemy na  środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 180C przez około 50-60 minut.


Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz